De ce este mancarea atat de scumpa in Romania. Explicatiile specialistilor

Luni, 28 Decembrie 2020, ora 14:51
11820 citiri
De ce este mancarea atat de scumpa in Romania. Explicatiile specialistilor

Romanii ocupa locul fruntas in Uniunea Europeana din perspectiva banilor cheltuiti pe mancare si bauturi non alcoolice. Cel putin asa arata cea mai recenta statistica furnizata de Eurostat, care noteaza ca suntem la distanta mare chiar si de media europeana. "Romanii cumpara mult, cumpara prost si foarte scump", admite Sorin Mierlea, presedintele InfoCons.

Dublul standard nu a disparut

Potrivit acestuia, romanul plateste cu adevarat mai multi bani pe mancare decat restul europenilor. Asta in contextul in care si salariile din Romania sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana.

"Daca luam produse identice din vestul Uniunii Europene si estul Uniunii Europene vom vedea ca, din pacate, platim mai mult. De asemenea, acel dublu standard nu a disparut, astfel ca produsele sunt puse sub semnul intrebarii din punct de vedere calitativ", a completat Mierlea.

Risipa alimentara

Un motiv pentru care romanii cumpara foarte multe alimente tine si de o mentalitate a acestora, izvorata din anii de comunism. La noi si risipa alimentara reprezinta o problema.

"Cred ca ceea ce este mai grav e faptul ca accesul consumatorului la produsele agro-alimentare este determinat, intr-un fel, de pret. Nu citim si nu suntem foarte atenti la eticheta si, din acest considerent, cumparam produse agroalimentare de o calitate destul de indoielnica, cu foarte multi aditivi, conservanti, coloranti, celebrele E-uri, cu mult zahar si sare. Toate acestea se traduc prin faptul ca ocupam locuri fruntase la tot ceea ce inseamna o stare de sanatate precara, o imunitate precara, boli de inima sau cancere", a conchis specialistul.

Cat se consuma in alte state

In anul 2019, gospodariile din Uniunea Europeana au alocat, in medie, 13% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente si bauturi non-alcoolice, pe primul loc in UE fiind gospodariile din Romania care au alocat 26% din cheltuielile totale de consum pentru alimente si bauturi non-alcoolice.

Alte state membre unde alimentele au o pondere mare in cheltuielile totale de consum ale gospodariilor sunt Lituania (20,2%) si Estonia (19,3%).

In schimb, ponderea cheltuielilor pentru alimente si bauturi non-alcoolice in totalul cheltuielilor de consum este mai mica de 10% in trei state membre: Irlanda (8,6%), Luxemburg (8,9%) si Austria (9,7%).

Citeste si:
România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în luna august
România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în luna august
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna august până la 3,2%, de la 2,5% în luna iulie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Lituania şi Polonia...
Grecia, România şi Croaţia, cel mai redus declin al zborurilor comerciale. Finlanda, cea mai drastică scădere RAPORT
Grecia, România şi Croaţia, cel mai redus declin al zborurilor comerciale. Finlanda, cea mai drastică scădere RAPORT
Numărul zborurilor comerciale în Uniunea Europeană (UE) a crescut cu 48% în august, comparativ cu perioada similară din 2020, iar cel mai redus declin s-a înregistrat în Grecia, România şi...
Sursa: Ziare.com