Cum a fost elogiat maresalul Ion Antonescu intr-o biserica din Vaslui. Ministrul de Interne si procurorul general au fost sesizati VIDEO

Vineri, 04 Iunie 2021, ora 18:45
9823 citiri
Cum a fost elogiat maresalul Ion Antonescu intr-o biserica din Vaslui. Ministrul de Interne si procurorul general au fost sesizati VIDEO
Portretul cuprinzand mai multe ipostaze ale maresalului Ion Antonescu a fost postat in fata altarului FOTO Vaslui TV

Reprezentantul special al guvernului pentru combaterea antisemitismului, Alexandru Muraru, a anuntat vineri, 4 iunie, ca a sesizat procurorul general si pe ministrul de Interne, dupa ce maresalul Ion Antonescu, condamnat pentru crime de razboi, a fost elogiat intr-o biserica din Vaslui in cadrul unei ceremonii fastuoase.

Muraru s-a sesizat dupa ce o televiziune locala a difuzat un reportaj de la Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui si crede ca este vorba despre o incercare de reabilitare a lui Antonescu, o actiune ilegala si incalificabila.

In imaginile difuzate se poate observa un tablou pus pe altar cu fotografii ale maresalului in diverse ipostaze, iar numele este mentionat pe o placa din marmura.

Ceremonia religioasa a fost urmata de o serie de alocutiuni, cele mai multe fiind "o desantata elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii, la adresa a sute de mii de civili".

"Consideram ca intreaga actiune, desfasurata intr-un cadru public, a incalcat flagrant legislatia in vigoare, fiind, la prima vedere, o fapta penala. Membrii ai clerului, cadre militare in rezerva, istorici au glorificat un criminal de razboi facand apologia unui personaj care a pus la cale, in anii 40, un intreg plan de exterminare a populatiei evreiesti.

Atrag atentia ca ceea ce s-a intamplat in lacasul de cult este o incercare de reabilitare a unui criminal de razboi, o actiune ilegala si incalificabila", afirma Muraru.

"Desi este cunoscut faptul ca Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui ar fi o "ctitorie" a maresalului Ion Antonescu, este obligatoriu sa abandonam definitiv paradigma comemorarii criminalilor de razboi sau a legionarilor care au ramas in istorie pentru sangeroasele masacre si pogromuri si sa procedam, in schimb, la comemorarea victimelor acestora.

Incercarea de reabilitare a unuia dintre cei mai mari criminali din istoria Romaniei nu trebuie tratata cu superficialitate sau ignorata. Aceasta este o actiune incalificabila si incompatibila cu eforturile pe care le-a facut Romania in ultimii 20 de ani in materia protejarii victimelor Holocaustului, a prevenirii si combaterii negarii Holocaustului sau a incercarilor de reabilitare a criminalilor de razboi", incheie Muraru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Invazie de șacali în Vaslui. Localnicii, sfătuiți să-şi împrejmuiască proprietăţile
Invazie de șacali în Vaslui. Localnicii, sfătuiți să-şi împrejmuiască proprietăţile
Numărul şacalilor a crescut în ultima perioadă la nivelul judeţului Vaslui, autorităţile estimând un efectiv de peste 400 de astfel de animale. Probleme se înregistrează în special...
Un bărbat din Vaslui a murit după ce un zid s-a prăbușit peste el. Victima făcea lucrări de renovare a locuinței
Un bărbat din Vaslui a murit după ce un zid s-a prăbușit peste el. Victima făcea lucrări de renovare a locuinței
Un bărbat din judeţul Vaslui a murit luni după amiază, 22 aprilie, după ce un zid de beton s-a prăbuşit peste el. O ambulanţă l-a preluat şi, pe drumul către spital, el a intrat în...
#maresal Ion Antonescu, #elogiu, #biserica, #Vaslui, #slujba , #stiri sociale