Ce măsuri s-au luat pentru pelerinajul la Sfânta Parascheva. Anunțul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 15:38
2313 citiri
Ce măsuri s-au luat pentru pelerinajul la Sfânta Parascheva. Anunțul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
Oameni la racla Sfintei Parscheva FOTO Facebook /Mihai Chirica

Racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva va fi scoasă vineri, 8 octombrie, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi în cadrul unei procesiuni și va fi depusă în curtea lăcaşului de cult, într-un baldachin special amenajat. Racla va rămâne în curtea catedralei ieşene până pe 15 octombrie.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat miercuri că pentru a se evita o concentrare a pelerinilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu sfintele moaşte va fi scoasă încă de vineri din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni şi va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână.

Alături de racla cu sfintele moaşte ale Ocrotitoarei Moldovei va fi şi racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaşte, pe unde pelerinii vor intra unul câte unul, la distanţă unul de celălalt. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaşte, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioşii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari.

De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

Slujbele obişnuite din aceste zile se desfăşoară nu în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.

În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua măsuri pentru a se evita staţionarea şi orice fel de aglomerări de persoane.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

Rata de infectare în municipiul Iași a ajuns la 6.74, marți, 5 octombrie.

Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
Sculptura "Hidra" realizată de Costin Ioniţă se va afla în prima Licitaţie de sculptură de anul acesta, care va avea loc joi, de la ora 19,00, atât la sediul Galeriilor Artmark, cât şi...
Anunțul Regelui Charles al Marii Britanii, după ce Kate Middleton a dezvăluit că are cancer
Anunțul Regelui Charles al Marii Britanii, după ce Kate Middleton a dezvăluit că are cancer
Regele Charles al III-lea şi regina Camilla vor participa la slujba din duminica Paştelui de la Capela St George de la Castelul Windsor, a confirmat Palatul Buckingham, transmite BBC. Acesta...
#pelerinaj Sfanta Parascheva, #Iasi, #masuri, #slujba , #stiri sociale