Medic rezident ATI, despre lupta cu pandemia din prima linie: "Sunt doctori putini. Un pat nu ramane liber nici jumatate de ora"

Marti, 23 Martie 2021, ora 04:30
3181 citiri
Medic rezident ATI, despre lupta cu pandemia din prima linie: "Sunt doctori putini. Un pat nu ramane liber nici jumatate de ora"
Roxana Patulea FOTO Arhiva personala

Un medic rezident ATI a povestit cum este sa te afli in prima linie impotriva COVID-19, virusul care a dat peste cap viata tuturor. Sunt lupte pe care medicii le pierd, in ciuda eforturilor, dar sunt si momente care aduc un strop de bucurie, atunci cand medicii reusesc sa externeze pacientii veniti initial in stare critica.

Doctorita Roxana Patulea, rezident in anul IV la Spitalul Universitar din Capitala, a fost detasata acum aproape un an la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, pe sectia ATI destinata pacientilor cu COVID-19. Se intampla in luna mai 2020, atunci cand Prahova se confrunta cu un val de pacienti confirmati cu SARS-CoV-2.

"Eram sceptica. Nu voiam sa ma duc. Am fost socata. Nu mai lucrasem niciodata cu o boala necunoscuta. M-am trezit dintr-o data detasata in alt oras, sa lupt cu o boala necunoscuta (...). Luna a trecut cu frica, dar cu speranta ca putem face ceva", isi aduce aminte dr. Roxana Patulea.

Si de la acea luna, medicul a ajuns sa-si tot prelungeasca detasarea. De ce? Pentru ca stie ca este nevoie de doctori. Pentru ca nu poate da bir cu fugitii.

"Am primit o noua detasare fiind situatia critica. Am zis sa mai stau o luna. Si in fiecare luna povestea se repeta. Sunt medici putini. In Spitalul Judetean Ploiesti sunt 18 locuri ATI. Un pat nu ramane liber nici jumatate de ora", a mai spus medicul.

Patulea: Un pat nu ramane liber nici jumatate de ora

Prietenii au evitat-o, iar familia nu a mai vazut-o o buna perioada.

Detasata intr-o sectie destinata COVID 19, tanara de 28 de ani s-a trezit ca prietenii o evitau. Dar cea mai mare teama pe care a avut-o a fost sa nu transmita virusul familiei, asa ca a stat la un hotel din Ploiesti, ea fiind din Bucuresti.

"La inceput cand am fost detasata prietenii auzind ca lucrez la COVID se temeau sa ne vedem. Cea mai mare teama a fost sa nu transmit familiei mele virusul. Parintii ii vad o data pe luna si asta dupa ce m-am vaccinat", a declarat pentru ziare.com, Dr Roxana Patulea.

"Satisfactia e maxima cand putem externa un pacient din ATI"

Medicul povesteste ca intr-o astfel de sectie luptele care se duc sunt multe. Unele sunt castigate, altele insa, in ciuda eforturilor, nu.

"Chiar au fost momente si sunt in continuare foarte dificile. Dar satisfactia e maxima cand putem externa un pacient din ATI dupa ce am luptat cu el cel putin una sau doua saptamani", a mai spus rezidentul.

Medicul mai spune ca a fost victima acestui virus. In octombrie anul trecut a fost confirmat pozitiv la COVID-19, dar a facut o forma usoara.

Nu stie cat mai sta la Ploiesti. Vrea sa ramana sa ajute in continuare, dar totodata vrea sa-si continue si programul de rezidentiat.

Cazul cutremurător al unei fetițe de doi ani, care a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. De ce nu au putut medicii să o salveze
Cazul cutremurător al unei fetițe de doi ani, care a murit după ce a înghițit biluțe magnetice. De ce nu au putut medicii să o salveze
O fetiţă de nici 2 ani a murit după ce a ingerat biluţe magnetice. Familia fetiţei este din România, dar este stabilită de 12 ani în Germania. Mama copilului a relatat pentru News.ro cum a...
Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Un bărbat din oraşul prahovean Urlaţi a fost internat în stare gravă cu diagnosticul de botulism, anunță reprezentanții Spitalului Judeţean Ploieşti. El le-a spus medicilor că a mâncat...
#medici, #rezidentiat, #ATI, #Ploiesti, #covid , #stiri sociale