Metode de economisire a energiei electrice! Cum să ai facturi mai mici iarna aceasta

Advertorial
Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 17:54
24982 citiri
Metode de economisire a energiei electrice! Cum să ai facturi mai mici iarna aceasta
economii energie electrica FOTO: economica.net

Factura la curentul electric este una dintre preocupările românilor, mai ales iarna când consumul de electricitate este crescut. Toată lumea își dorește să facă economie la energie, însă puțini știu de unde să înceapă.

Poți face însă economii substanțiale dacă apelezi la câteva trucuri simple, dar extrem de eficiente. Iată șase metode de economisire a energiei la care oricine poate apela cu încredere și ușurință.

1. Folosește becuri LED

Becurile sunt intens folosite în sezonul rece, când zilele sunt scurte, iar zilele sunt mai mult noroase.

Spre deosebire de becurile clasice, becurile LED consumă cu până la 75% mai puțin curent. În plus, au o durată de viață de 10 ori mai mare. Prin urmare, deși sunt mai scumpe, acestea nu se vor înlocui la fel de des precum cele clasice.

De asemenea, când vine vorba despre lumină, este important să stingi becurile când nu le folosești. Lasă lumina aprinsă doar în camera în care stai și stinge restul luminilor din casă. Vei vedea rapid diferența la factura de energie.

Dacă stai la curte, folosește un sistem de iluminat cu senzori. În acest fel, lumina se va aprinde doar în momentul în care detectează o persoană în preajmă și nu va rămâne aprinsă întreaga noapte, consumând curent în mod inutil.

2. Cumpără electrocasnice cu un consum mic de energie

Dacă a venit momentul să înlocuiești un aparat electrocasnic, înainte de a alege produsul dorit, verifica eficiența energetică a acestuia. Toate aparatele electrocasnice au etichete pe care este trecută eficiența energetică. Aceasta este notată pe clase, de la A, la A+++. Aparatele din clasa A au cel mai mare consum de energie electrică, în timp ce aparatele din clasa A+++ au cel mai scăzut consum.

Prin comparație cu aparatele din clasa A, care sunt și cele mai ieftine, aparatele din clasa A+ consumă cu până la 25% mai puțină energie, aparatele din clasa A++ consumă cu până la 45% mai puțin, iar cele din clasa A+++ cu până la 65% mai puțin. Acest lucru se aplică indiferent dacă este vorba despre frigider, cuptor cu microunde, mașină de spălat sau alt aparat electrocasnic.

Chiar dacă aparatele din clase superioare A+++ și A++ sunt mai scumpe la achiziționare, în timp costul acestora se amortizează prin consumul mic de energie. În schimb, achiziționând un aparat din clasa A, care este mai ieftin, va ajunge, în timp, sa coste mai mult, deoarece vei plăti sume mult mai mari la curent.

3. Nu lăsa aparatele în priză

Scoate aparatele și încărcătoarele din priză în momentul în care nu le folosești. Chiar dacă sunt oprite, acestea continuă să consume energie. Inclusiv încărcătorul telefonului consumă energie chiar dacă nu este utilizat.

De exemplu, televizorul sau calculatorul, dar și alte aparate electronice lăsate în priză, consumă între 40 și 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar fi aprinse.

4. Folosește cumpătat electrocasnicele

Costurile la energie se reflectă în modul în care folosești aparatura electrocasnică. De exemplu, mașina de spălat vase trebuie pornită în momentul în care este plină cu vase, nu doar pentru a spăla o farfurie.

Același lucru este valabil și în cazul mașinii de spălat rufe. Umple mașina înainte de a o porni. În acest fel vei spăla mai de mai puține ori și vei consuma energie. De asemenea, este indicat să folosești un program mai scurt de spălare și sa speli hainele la o temperatura de 30 grade Celsius, nu la 60 grade Celsius, deoarece mașina consumă mai multă energie pentru a încălzi apa.

5. Folosește cumpătat centrala electrică

Dacă ai o centrală electrică este important să o folosești cumpătat. Păstrează o temperatură interioară de 20-22 de grade Celsius în timpul zilei. Noapte, poți seta centrala la o temperatură de 18-20 grade Celsius. Fiecare grad în minus înseamnă o economie de minim 7%.

De asemenea, când pleci de acasă, este indicat să o oprești pentru a nu consuma energie inutil.

6. Folosește un dispozitiv economisire energie electrică

În plus, pentru a eficientiza consumul de energie electrică, este important să folosești un dispozitiv economisire energie electrică. Acesta are rolul de a stabiliza tensiunea și de a preveni instabilitatea electrică, care poate duce la scăderea consumului și prelungirea vieții aparatelor electrice.

Dispozitivul este folosit pentru a echilibra curentul, ceea ce ajută la îmbunătățirea funcționării aparatelor electrice, dar și la evitarea pierderilor de energie electrică.

Urmând toate aceste sfaturi poți face economii substanțiale la energia electrică. Economiile pot ajunge până la 40-50% din valoarea curentă a facturii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#factura energie electrica, #economii factura energie electrica, #economii energie electrica , #stiri sociale