Minciuna ca forma de respect

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 03 August 2016, ora 18:11
10141 citiri
Minciuna ca forma de respect

Despre morti, numai de bine, spune o vorba veche (de mortuis nihil nisi bene) cu explicatii, inclusiv teologice, precise.

Constat insa ca aceasta crestineasca grija fata de judecata de apoi a sufletului devine pretextul perfect pentru un soi de fatarnicie care nu vad in ce fel serveste memoria unui disparut.

Am sa va dau doua exemple recente, in ordine cronologica, precizand din start ca nu fac nicio corespondenta intre personalitatile in cauza, ci doar intre abordarile publice fata de ele.

Radu Beligan a fost un mare actor roman, cu siguranta cel mai longeviv, un om care si-a dedicat viata scenei. Sunt merite pe care nimeni nu i le poate cotesta. Dar in egala masura a avut un trecut politic apasat.

A fost vreme de 20 de ani, intre 1969 si 1989, membru al CC al PCR, ceea ce inseamna ca era in cel mai inalt grad un agreat al regimului ceausist. Practic a fost unul dintre nomenclaturistii acestei tari. Totodata, a fost intre 1961 si 1975 membru al Marii Adunari Nationale. Dupa 1989 a avut in continuare optiuni politice clare, fiind sustinator al lui Ion Iliescu si Victor Ponta.

Sunt fapte, nu speculatii. Ele nu stirbesc cu nimic meritele artistice ale actorului Radu Beligan, nu cred ca pot fi considerate premise ale ascensiunii sale profesionale, dar nici nu cred ca e corect sa fie ignorate. Si totusi au fost.

In valurile de elogii care i-au fost aduse pe toate tonurile dupa moarte, aceste fapte certe din biografia dlui Beligan au fost nu numai ignorate, ci invocarea lor a fost considerata o blasfemie, o pangarire cinica a memoriei disparutului infierata de actori si jurnalisti revoltati.

De ce? Cum poate sa fie adevarul o insulta, cum poate adevarul sa pangareasca? Si mai ales, de cand ascunderea lui este o forma de respect.

Dimpotriva, tocmai aceasta eludare mi se pare o insulta. Tocmai eludarea unor episoade este o forma de judecata si condamnare neasumata in fata careia disparutul nu se mai poate apara. Nu-i lasam lui Dumnezeu dreapta judecata a faptelor, ci o facem noi si acordam suficient achitarea prin minciuna.

In cu totul alt registru (repet si subliniez) avem si un element in cazul reginei Ana. A starnit o adevarata furtuna pe Facebook simpla afirmatie ca Majestatea Sa nu vorbea romaneste. Asupra celui care si-a permis aceasta obervatie, (coleg de breasla), s-a revarsat un potop de insulte dintre cele mai grosiere, injuraturi, acuzatii, de parca cine stie ce ar fi spus omul.

A constatat un adevar. Asa este: Regina Ana nu vorbea limba romana. Este un aspect pe care il puncteza, catusi de putin acuzator si insultator, si presa straina.

Daca este sau nu un aspect relevant are dreptul fiecare dintre noi sa aprecieze dupa propriile convingeri. In opinia mea nu este, avand in vedere circumstantele concrete ale vietii reginei. Si nu cred ca respectul Majestatii Sale pentru poporul roman se masoara in numarul cuvintelor romanesti pe care stia sa le rosteasca, ci in felul in care s-a raportat la acest popor, in afectiunea discreta pe care a manifestat-o fata de Romania cel putin din momentul in care a putut sa aiba o legatura cu tara sotului sau.

Dimpotriva, mie mi se pare ca tocmai cei care resping virulent afirmarea acestui adevar dovedesc ca el ii deranjeaza, ca il socotesc unul neplacut si o judeca neasumat pe regina pentru el. Si de abia asta mi se pare incorect.

Adevarul nu poate fi niciodata o insulta. Doar minciuna. Respectul il arati prin adevar nu prin minciune, fie ea si prin omisiune. Iar cea dintai datorie pe care o avem fata de semenii nostri, in viata sau decedati, si fata de noi insine cred ca este aceea la adevar. Cat timp adevarul nu va fi o valoare suprema, cel mai bun prieten, ca sa parafrazez alta vorba celebra, nu cred ca vom iesi la lumina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#moarte Regina Ana, #moarte Radu Beligan , #stiri sociale