Ministerul Sanatatii propune alocarea pacientilor COVID si in unitati medicale non-COVID

Joi, 25 Martie 2021, ora 23:54
2230 citiri
Ministerul Sanatatii propune alocarea pacientilor COVID si in unitati medicale non-COVID
Andreea Moldovan FOTO Facebook Diana Stoica

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Andreea Moldovan a anuntat joi, 25 martie, ca prin Ordinul 555, aflat in transparenta publica, se propune alocarea pacientilor cu noul coronavirus si in spitale care nu sunt dedicate acestei afectiuni, unde infrastructura permite, precizand ca se elimina denumirea de spitale COVID sau non-COVID.

"Modificarea majora a acestui ordin se refera la eliminarea acelei sintagme de spitale COVID si non-COVID exclusiv si alocarea pacientilor COVID si in unitati medicale non-COVID, unde infrastructura o permite.

In acest sens, pacientii cu infectie COVID urmand sa aiba acces mai bun la ingrijire medicala, la un standard de diagnostic adecvat, radiologic sau de laborator si, de asemenea, sa aiba acces la mai multe specialitati medicale, care sa asigure acel consult interclinic sau pluridisciplinar care sa monitorizeze si sa trateze mai bine pacientii COVID, cu infectie cu forme moderate sau severe sau critice si care de multe ori au comorbiditati care se degradeaza pe parcursul evolutiei infectiei COVID", a precizat Moldovan, dupa sedinta de guvern.

Pacientii cu SARS-CoV-2 vor avea acces mai facil la tratament

Ea a mentionat ca, in acest fel, pe de o parte, pacientii cu SARS-CoV-2 vor avea acces mai facil la un tratament ameliorat, in cazul formelor moderate, severe sau critice de boala, iar, pe de alta parte, pacientii non-COVID vor avea acces in spital, unde sa poata fi ingrijiti mai bine.

"Stim cu totii situatiile in care un spital dintr-o localitate mai mica era alocat infectiei COVID, astfel incat persoanele din localitatea respectiva si zonele limitrofe erau nevoite sa se deplaseze in alte localitati. Incercam sa cream circuite COVID si non-COVID in unitati medicale, tocmai ca sa facilitam accesul la asistenta medicala pentru ambele categorii de pacienti", a explicat secretarul de stat.

Moldovan a adaugat ca situatiile privind urgentele, medicale sau chirurgicale, vor fi manageriate corect in spitale, prin existenta circuitelor COVID evitandu-se transferul pacientilor cu urgente in alte unitati medicale, cu pierdere de timp sau de momente importante pentru o abordare corecta.

Medicii de alte specialitati vor veni in ajutor

Potrivit acesteia, medicii de alte specialitati decat infectionisti sau pneumologi, de terapie intensiva sau urgentisti, vor veni in ajutor, ingrijind pacienti pentru care ei nu au aparent competente in curricula de pregatire.

"Un alt aspect important se refera la ingrijirea pacientilor psihiatrici, pentru ca am identificat in fiecare judet spatii, sectii, clinici, spitale unde pacientii cu afectiuni psihiatrice sa poata fi tratati, cei cu infectie COVID, pentru ca a fost de multe ori o problema in a gasi un loc adecvat pentru astfel de ingrijiri. Si un alt aspect important care ne aliniaza recomandarilor OMS este cel referitor la posibilitatea nou-nascutului cu mama infectata COVID de a ramane impreuna cu aceasta, bineinteles respectand regulile de preventie si de a evita sa il indepartam de mama in primele ore sau zile dupa nastere", a subliniat Moldovan.

Managerii de spitale, directorii de DSP, medicii, consultati

Ea a sustinut ca este o abordare care da mai multe drepturi spitalelor, mentionand ca au fost consultati manageri de spitale, directori de DSP, medici, directori medicali.

"Rugamintea mea din nou este de a fi in continuare atenti si precauti, pentru ca inca mai avem de furca cu aceasta pandemie si datele statistice pe care le avem la minister nu sunt linistitoare: avem un numar mare de cazuri, numar mare de persoane tinere afectate. De asemenea, un numar mare de forme medii, severe sau critice la persoane fara comorbiditati, cu varste mai scazute fata de ce am vazut in valurile precedente, deci trebuie sa avem grija. Speram ca acest ordin sa ne ajute sa ne organizam mai bine", a spus Moldovan.

Intrebata cate spitale ar putea sa inceapa sa preia pacienti COVID pentru a fi tratati, Andreea Moldovan a precizat ca spitalele identificate in prezent in acest ordin sunt in numar de 248, impartite pe trei niveluri, 64 fiind de nivel 1, unde pacientii cu COVID pot sa fie ingrijiti corespunzator.

"In acest ordin am stabilit trei niveluri diferite de abordare a unitatilor medicale. Nivelul unu, unde spitalele beneficiaza de permanenta, de radiologie, laborator, garzi cu personal pluridisciplinar; nivelul 2, unde de asemenea spitalele beneficiaza de radiologie sau CT, dar nu neaparat in regim intotdeauna 24 din 7 si, de asemenea, beneficiaza de garzi cu personal de boli infectioase, pneumologie, ajutat de personal din alte specialitati si nivelul trei, unde exista disponibilitate de a se organiza, inclusiv paturi de terapie intermediara si unde de asemenea exista garda, supervizata de catre specialitati infectioase sau pneumologie", a afirmat aceasta.

Identificarea paturilor de terapie intensiva

Conform secretarului de stat, ceea ce aduce nou acest ordin este identificarea paturilor de terapie intensiva, dar, in mod egal, si a paturilor de terapie acuta.

"Aceste paturi de terapie acuta fiind cele unde pacientul cu forma moderata sau severa poate sa fie ingrijit corespunzator, cu volume mari de oxigenoterapie, dar unde pot sa stea pacientii care nu au nevoie de intubatie sau ventilatie mecanica.

Deci, practic, mai avem un nivel intermediar pana la a ajunge la terapie intensiva, unde, din nevoie, de multe ori puteau sa ajunga pacienti care puteau fi ingrijiti si in astfel de paturi de terapie acuta. Am incercat, prin stabilirea clara a unui flux de circulatie, a unui algoritm de admisie a pacientilor in spital si a unui triaj clinic si de laborator adecvat, sa stadializam sau sa ajutam ca pacientii sa ajunga sa fie ingrijiti in spatiul care este cel mai adecvat pentru starea clinica pe care o au", a precizat Moldovan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Zeci de botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe, în intervalul 1-15 aprilie. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati", 26 de...
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
#ministerul sanatatii, #spital, #Covid 19, #pacienti , #stiri sociale