Modificari importante aduse Codului Rutier. Ce prevederi ii vizeaza pe biciclisti si pietoni

Joi, 15 Aprilie 2021, ora 13:24
5539 citiri
Modificari importante aduse Codului Rutier. Ce prevederi ii vizeaza pe biciclisti si pietoni
Reguli noi pentru circulatia cu biciclete si trotinete in Romania FOTO Pixabay

Miile de accidente care se produc anual cu victime, biciclisti sau pietoni, au dus la propunerea de modificare a unor prevederi importante din Codul Rutier. Astfel, unul dintre amendamente se refera la limitarea vitezei pentru bicicleta la 30 de km/h, iar in cazul pietonilor, acestia nu vor mai avea voie sa traverseze in timp ce folosesc telefonul fie pentru o conversatie, fie pentru a asculta muzica la casti.

"Pietonii reprezinta o categorie vulnerabila in trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numarul deceselor rezultate din accidentele de circulatie in care acesti participanti la trafic sunt implicati", se arata in expunerea de motive privind proiectul de modificare a Codului Rutier. Potrivit sursei citate, in perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au inregistrat 1.711 de accidente de circulatie grave avand drept cauza principala a producerii traversarea neregulamentara a drumului public. In urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane si ranirea grava a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane avand calitatea de pietoni.

In prezent, traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.

"Cu toate acestea, in fapt, uneori, aceasta asigurare nu se realizeaza, intrucat pietonul desfasoara o activitate de natura a-i distrage atentia, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie ca se vorbeste sau se scriu mesaje (distragere mentala), se asculta muzica (distragere auditiva) sau se acceseaza diverse aplicatii de ghidare precum harti (distragere vizuala), influenteaza capacitatea de atentie a pietonului in momentul angajarii acestuia in traversarea drumului public", conform expunerii de motive.

Initiatorii proiectului vin cu o serie de amendamente cu privire la utilizarea trotinetelor, tot mai des intalnite in trafic mai ales in marile orase.

Astfel, proiectul de modificare a Codului Rutier prevede ca trotinetele electrice se fie conduse numai in aliniament pe drumurile publice. "Schimbarea directiei de mers in cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducatorilor pe langa acestea, cu respectarea regulilor privind circulatia vehiculelor trase sau impinse cu mana".

O alta modificare adusa regulilor de circulatie se refera la viteza cu care vor avea voie sa circule biciclistii pe drumurile publice, nu mai mare de 30 de km/h.

"Art. 99 - Se interzice conducatorilor de biciclete sa circule cu acestea cu o viteza mai mare de 30 km/h.", este propunerea de modificare a Codului Rutier.

Care sunt amendamentele aduse la Codul Rutier in cazul biciclistilor

19. Articolul 161 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 161 - (1) Se interzice conducatorului de bicicleta sau trotineta electrica, dupa caz:

a) sa circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul avand semnificatia "Accesul interzis bicicletelor";

b) sa invete sa conduca biciclete sau trotinete electrice, dupa caz, pe drumurile intens circulate;

c) sa circule pe trotuare, cu exceptia cazului cand pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete;

d) sa circule in paralel, cu exceptia situatiilor cand participa la competitii sportive organizate;

e) sa circule in timp ce se afla sub influenta alcoolului ori a substantelor psihoactive;

f) sa se tina de un vehicul aflat in mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoana aflata intr-un vehicul;

g) sa circule pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista acostament practicabil;

h) sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;

i) sa circule pe aleile din parcuri sau din gradini publice, cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor;

j) sa circule fara indeplinirea obligatiilor prevazute la art.14 si 15;

k) sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada;

l) sa circule cu defectiuni tehnice la sistemele de franare sau cu un vehicul care nu este prevazut cu avertizor sonor;

m) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta sau trotineta electrica, dupa caz;

n) sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care conducatorii de bicicleta, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar in functie de directia de deplasare;

o) sa circule in interiorul localitatilor in care nu functioneaza iluminatul public, precum si in afara localitatilor fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;

p) sa conduca vehiculul fara a mentine contactul rotilor cu solul.

r) sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale, in cazul conducatorului de bicicleta, respectiv fara a tine ambele maini pe ghidon, in cazul conducatorului de trotineta electrica.

(2) Se interzice conducatorului de bicicleta sa transporte o alta persoana, cu exceptia copilului in varsta de pana la 7 ani care poate fi transportat pe bicicleta, de catre un adult, numai daca vehiculul este prevazut din constructie cu un suport special sau daca are montat un dispozitiv omologat;

(3) Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorul de bicicleta sau de trotineta electrica, dupa caz, este obligat sa aiba asupra lor actul de identitate."

Proiectul urmeaza sa fie amendat printr-o Hotarare de Guvern

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#cod rutier, #biciclete, #trotineta, #traversare loc nepermis, #pietoni, #telefon mobil , #stiri sociale