Cum stim in ce scenariu este localitatea in care ne aflam

Vineri, 26 Martie 2021, ora 22:40
15037 citiri
Cum stim in ce scenariu este localitatea in care ne aflam

Noile restrictii aprobate de Guvern pentru limitarea raspandirii coronavirusului, dar si noul algoritm de calcul al incidentei cazurilor de COVID-19 au creat haos in administratiile publice locale. Nimeni nu stie la aceasta ora cu exactitate in ce scenariu se afla si mai ales ce are de facut si de cand.

Autoritatile centrale au anuntat joi, 25 martie, ca noile restrictii vor intra in vigoare de vineri seara, dupa publicarea in Monitorul Oficial, pentru ca ulterior premierul Florin Citu sa anunte ca deciziile CNSU vor fi valabile incepand de duminica seara.

Sunt atat de complicate noile masuri incat pentru cetateanul de rand va fi aproape imposibil sa inteleaga cand are voie sa umble liber pe strada si cand este obligat sa intre in casa.

Noile restrictii nu se aplica unitar pentru fiecare localitate, ci in functie de incidenta cazurilor de COVID-19 din fiecare comuna sau oras.

Daca incidenta este mai mica de 7,5 cazuri la mia de locuitori, atunci restrictiile de circulatie si programul magazinelor se modifica doar in weekend. In cazul in care rata de infectare este mai mare de 7,5 la mia de locuitori, restrictiile de circulatie dupa ora 20.00 sunt valabile in toate zilele saptamanii.

Sedinte in localitati pentru a stabili masurile

Potrivit unor surse din administratia publica, in cursul zilei de vineri 26 martie, vor fi organizate sedinte ale Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta (CJSU) in timpul carora se vor stabili masuri pentru fiecare localitate in parte in functie particularitatile epidemiologice din fiecare oras sau comuna.

La finalul acestor sedinte, fiecare primar va fi instiintat de catre CJSU cu privire la restrictiile impuse in localitatea sa. Edilul, la randul sau, are obligatia sa anunte cetatenii ce au de facut pentru urmatoarele 14 zile: intervalul orar cand au voie sa circule pe strada, care difera in functie de incidenta cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori.

Pentru ca informatia sa ajunga la toti cetatenii localitatii, primarii apeleaza la toate canalele de comunicare, de la site-urile oficiale, paginile de Facebook, publicatii locale si pana la mult mai eficienta metoda "din gura in gura".

Anuntul Politiei Locale

"Eu, in mod normal anunt oamenii cu Politia Locala, am panourile electorale pe care nu le-am desfiintat si le-am lasat prin sat ca sa pot sa pun afise pe ele. Am prin toata comuna, vreo zece panouri, am dat peste tot pe unde s-a putut", a explicat Sandu Tudor, primarul comunei Paulesti din judetul Prahova.

Va fi destul de complicat ca oamenii sa inteleaga exact ca in weekend au voie sa circule pana la o anumita ora, iar in timpul saptamanii au cu totul alt program. In plus, nu este foarte clar ce se intampla cu persoanele aflate in tranzit, care au nevoie sa ajunga la o anumita destinatie, traversand mai multe localitati aflate in diferite scenarii, cu programe diferite.

Citeste si:
Transferaţi cu forţa. Peste 13.000 de locuitori ai unui complex rezidenţial din Beijing, mutați în carantină din cauza COVID
Transferaţi cu forţa. Peste 13.000 de locuitori ai unui complex rezidenţial din Beijing, mutați în carantină din cauza COVID
Peste 13.000 de rezidenţi ai complexului rezidenţial Nanxinyuan din sud-estul Beijingului au fost trimişi forţat în carantină în noaptea de vineri până sâmbătă, după ce 26 de cazuri de...
Marcel Ciolacu, despre candidatura lui Piedone junior la Primăria Sectorului 5: ”Partidul decide, nu unul sau altul”
Marcel Ciolacu, despre candidatura lui Piedone junior la Primăria Sectorului 5: ”Partidul decide, nu unul sau altul”
Președintele PSD Marcel Ciolacu le-a transmis colegilor de partid că ”nu unul sau altul” decide dacă Vlad Popescu, fiul lui Cristian Popescu Piedone, va fi candidatul PSD pentru Primăria...