Ziare.com

Ordinul prin care romanii beneficiaza de cel mai bun pret al furnizorului de electricitate a fost aprobat oficial. Ce contine documentul

de Alina Toma
Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 17:35

   

Ordinul prin care romanii beneficiaza de cel mai bun pret al furnizorului de electricitate a fost aprobat oficial. Ce contine documentul
Clientii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun pret din oferta concurentiala a furnizorilor lor si vor putea opta pentru o noua oferta in cadrul unui proces de contractare mult simplificat, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

ANRE a aprobat ordinul in sedinta Comitetului de reglementare de miercuri, 20 ianuarie.

"Astfel, clientii vor beneficia de cel mai bun pret din oferta concurentiala a furnizorilor si vor putea opta pentru o noua oferta in cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel putin pana la data de 30 iunie 2021, clientii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai buna oferta, fara abonament, si vor putea beneficia de o reducere comerciala care sa acopere diferenta dintre pretul din oferta de serviciu universal aplicabila in primul semestru al anului 2021 si pretul din oferta concurentiala cu valoarea cea mai mica", spun reprezentantii ANRE.

Procesul de contractare, simplificatTotodata, Ordinul ANRE nr. 5/2021 simplifica procesul de contractare si informare cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrica, astfel incat clientul final sa poata decide in cunostinta de cauza cu privire la oferta cea mai potrivita nevoilor proprii.

In acelasi timp, sunt prevazute obligatii suplimentare pentru furnizorii de ultima instanta de informare a clientilor casnici, respectiv de a transmite, o data cu fiecare factura emisa pana la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum si un formular de selectie oferta.

Formularul de selectie oferta contine oferta concurentiala cu valoarea cea mai mica, o oferta concurentiala alternativa si oferta de serviciu universal, oferte aplicabile in semestrul I 2021, precum si valoarea reducerii comerciale acordate si perioada de aplicare.

Cum se alege oferta concurentiala optimaPrin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurentiala optima, iar transmiterea formularului prin selectia unei oferte constituie acordul de contractare si, implicit, obligatie contractuala pentru ambele parti. Contractul intra in vigoare in 5 zile de la data primirii de catre furnizor a formularului de oferta completat si semnat de catre client.

Ulterior, furnizorul are obligatia ca, dupa cel putin 5 zile de la data primirii formularului de selectie completat, sa transmita clientului final, o data cu prima factura, o copie a contractului de furnizare semnat. Prin aceasta facilitate oferita clientilor casnici, se simplifica procesul de contractare si se evita deplasarile clientilor si aglomeratia de la centrele de relatii cu publicul ale furnizorilor.

Precizam ca in noul ordin obligatia de informare a clientilor privind procesul de liberalizare este mai bine structurata, iar furnizorii de ultima instanta au obligatia sa o transmita o data cu fiecare factura trimisa pe tot parcursul anului 2021.

O mai buna informare"Noile reglementari au in vedere necesitatea asigurarii unei mai bune informari a clientului final de energie electrica de catre furnizorii de ultima instanta, precum si simplificarea incheierii contractelor de furnizare a energiei electrice in conditiile impuse de contextul pandemic actual, si pentru ca procesul sa se desfasoare in beneficiul consumatorului final", se mai arata in comunicat.

In elaborarea ordinului, au fost identificate solutiile in acord cu legislatia nationala si europeana prin care se ofera clientilor casnici o perioada mai lunga de tranzitie de la serviciul universal la piata concurentiala concomitent cu cresterea gradului de informare a acestora asupra procesului de liberalizare.

Pe aceeasi tema:

ANRE: "Peste 4,5 milioane de consumatori casnici de energie din Romania sunt in categoria vulnerabila"

ANALIZA ANRE creeaza avantaje concurentiale marilor furnizori de energie electrica: ENEL, CEZ, Electrica si E.ON
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre ANRE ANRE pret energie energie electrica
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4167 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu ne mai aburiti

cu cuvinte mestesugite stiute doar de voi. de la o zi la alta romanul este tot mai bulversat. intrebarea este simpla. exista vreun furnizor care ofera un pret mai mic decat cel din decembrie 2020. cu siguranta, nu.atunci nu schimbam contractul deja incheiat cu voi care, se actualizeaza automat in lipsei unei notificari prealabile a uneia din parti. iar daca modificati termenii, fara acordul nostru, ne intalnin la opc sau instanta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor