Nutriționista Mihaela Bilic despre panica cumpărăturilor de Sărbători: "Cred că ar merita să relaxăm un pic lucrurile"

Sambata, 04 Decembrie 2021, ora 11:06
5207 citiri
Nutriționista Mihaela Bilic despre panica cumpărăturilor de Sărbători: "Cred că ar merita să relaxăm un pic lucrurile"

Nutriționista Mihaela Bilic a relatat despre cumpărăturile pe care românii le fac în exces în perioada Sărbătorilor de iarnă, mai ales când vine vorba de mâncare, într-o postare pe pagina sa de pe Facebook.

Aceasta subliniază că de cele mai multe ori cumpărăm mai mult decât avem nevoie, de teamă că masa va rămâne goală, fără să realizăm că viața nu se învârte în jurul mâncării, iar de multe ori interesul musafirilor nu se află pe masă, ci pe ecranul telefonului:

"După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă.

Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm si exagerăm dpdv culinar, ca si cum toată existența noastra atârnă de o farfurie cu mâncare. Si întotdeauna e în plus, nu în minus!

Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul?

Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient, că toată lumea va mânca pe săturate.

Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?! Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar 3 sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție?

Culmea e că inversând rolurile, ca oaspete/invitat nu-mi amintesc sa mă fi supărat vreodată pentru că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare - cel mult era semn că au fost delicioase, deci foarte apreciate.

Nimeni nu face o tragedie din mâncare, în afară de noi, când ne luăm prea in serios rolul de gazde, când vrem sa demonstrăm prea mult, să-i copleșim pe invitati cu abundența de pe masa noastră.

Cred că ar merita să relaxăm un pic lucrurile. Pană la urmă nu suntem in mijlocul pustiului: nu ajunge mâncarea, dăm o fugă până la magazinul din colț. Nu ne-am săturat cu mâncarea din vizită? Facem completarea acasă, din propriul frigider. Soluții există pentru orice situații, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice. Atunci de unde panica, îngrijorarea, stresul?

Am rămas prizonierii propriilor noastre amintiri, neputințe, limitări. Nu realizăm că viața nu se mai învârte în jurul mâncării.

Majoritatea oaspeților sunt prezenti fizic, dar mintea si gândurile le sunt in altă parte, interesul nu e pe masă ci mai degrabă pe un ecran. Iar dacă în final ai curiozitatea să întrebi invitații cum a fost mâncarea, vei primi un răspuns previzibil: “bună”! Cel mult rămân ca amintire câteva poze, în rest vă promit că nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă n-a primit supliment la friptură și cârnați.

Faptul că poți să-ți umpli coșul de cumpărături și că poți să-ți faci toate poftele culinare de sărbători este un fel de confirmare pentru propria valoare, pentru faptul că viața ta e bună și statutul social corespunzător.

Câtă vreme ai masa plină, poți privi cu încredere în viitor. Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale. E firesc și vor mai trece ani buni până când ne vom detașa, până vom ajunge să nu mai fim impresionați si să impresionăm cu mâncare. Cred că n-am fi români cu adevărat fără planurile de aprovizionare pentru masa de sărbători", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Citeste si:
Cum poți combate arsurile gastrice prin alimentație. Dezvăluirile nutriționistului
Cum poți combate arsurile gastrice prin alimentație. Dezvăluirile nutriționistului
Mulți oameni se confruntă cu arsurile gastrice sau refluxul gastroesofagian care le provoacă dureri și un discomfort maxim inclusiv în timpul somnului. Din fericire, există anumite...
Marea Britanie: Interzicerea ofertelor pentru alimentele şi băuturile bogate în zahăr, sare sau grăsimi va fi amânată
Marea Britanie: Interzicerea ofertelor pentru alimentele şi băuturile bogate în zahăr, sare sau grăsimi va fi amânată
Marea Britanie va amâna cu un an noile reglementări care interzic promovarea ofertelor de cumpărare a alimentelor şi băuturilor bogate în zahăr, sare sau grăsimi, guvernul britanic...