Europarlamentatii reuniti in sesiune plenara la Strasbourg au declarat marti, 8 iunie, intr-o dezbatere despre certificatul digital UE privind COVID-19, ca documentul va contribui la ridicarea restrictiilor, dar au atentionat ca libertatea de circulatie a cetatenilor europeni nu trebuie sa fie afectata.
Certificatul urmareste sa permita calatorii mai simple si mai sigure, oferind dovada ca cineva a fost vaccinat, a avut un test negativ la COVID-19 sau s-a vindecat dupa infectarea cu SARS-CoV-2. Infrastructura necesara este disponibila si 23 de tari sunt pregatite tehnic, iar noua dintre acestea emit si verifica deja cel putin un tip de certificat.
"Toti cetatenii din Uniunea Europeana se asteapta pe buna dreptate sa foloseasca acest sistem la inceputul verii, iar statele membre trebuie sa se conformeze", a declarat in cadrul dezbaterii eurodeputatul olandez Jeroen Lenaers (grupul Partidului Popular European), potrivit caruia "cetatenii europeni doresc [...] sa vedem in fine coordonare si predictibilitate la granitele noastre interne".
Juan Fernando Lopez Aguilar (grupul S&D) a spus ca libertatea de miscare este foarte apreciata de cetatenii europeni si ca negocierile legate de certificatul COVD-19 "au fost incheiate in timp record". "Dorim sa transmitem acest mesaj cetatenilor europeni ca facem tot ce ne sta in putinta pentru a restabili libertatea de miscare", a explicat europarlamentarul socialist spaniol.
In opinia eurodeputatei social-democrate germane Birgit Sippel, acest certificat este "primul pas spre renuntarea la restrictii si asta e o veste buna pentru multi oameni din Europa - oameni care calatoresc pentru serviciu, familii care locuiesc in zone de granita, si pentru turism". Ea a adaugat ca acum tarilor membre le revine sa armonizeze regulile privind calatoriile.
Eurodeputata olandeza Sophie in 't Veld (Renew) le-a cerut statelor membre sa garanteze ca UE se redeschide. "Europenii isi doresc cu ardoare sa-si recapete libertatea. Cred ca merita amintit ca nu virusul le-a rapit dreptul la libera circulatie in Europa. De fapt mozaicul de reguli nationale le face imposibila deplasarea", a insistat ea.
Din partea grupului Verzilor, olandeza Tineke Strik a pus accentul pe importanta nediscriminarii si a protejarii datelor cu caracter personal si a spus ca acest certificat respecta pe deplin aceste cerinte, statele membre trebuind sa aplice noul sistem armonizat.
In interventia sa, Christine Anderson (grupul Identitate si Democratie) a exprimat indoieli daca certificatul poate restabili libera circulatie si respectarea drepturilor oamenilor. Eurodeputata si-a exprimat ingrijorarea ca oamenii ar putea fi fortati sa se vaccineze, ceea ce ar putea duce la "un certificat care sa ateste faptul ca ai drepturi".
Joachim Stanislaw Brudzinski (grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni) a fost de parere ca certificatul "trebuie sa faciliteze libera circulatie, nu sa o conditioneze" si a subliniat ca "aceasta reglementare nu poate fi privita ca ceva ce face vaccinarea obligatorie".
Europarlamentara germana Cornelia Ernst (grupul Stangii din Parlamentul European) a tinut sa remarce ca Parlamentul European si Comisia Europeana s-au aflat in prima linie pentru apararea drepturile cetatenilor in timpul negocierilor cu statele membre: "Trebuie sa aparam drepturile tuturor - nu doar ale turistilor", a spus ea.
In numele executivului comunitar, comisarul european pentru justitie Didier Reynders, a declarat ca "certificatul, care va fi gratuit, va fi eliberat de toate statele membre si va fi acceptat peste tot in Europa, contribuind la o ridicare graduala a restrictiilor".