40.000 de credinciosi, asteptati la pelerinajul de la Sumuleu Ciuc. Acolo va avea loc si un maraton al vaccinarii initiat de un calugar

Sambata, 22 Mai 2021, ora 08:15
2861 citiri
40.000 de credinciosi, asteptati la pelerinajul de la Sumuleu Ciuc. Acolo va avea loc si un maraton al vaccinarii initiat de un calugar
Peste 35.000 de credinciosi sunt asteptati sambata FOTO Captura foto/ Youtube

Pelerinajul de Rusaliile Catolice care ale loc in Harghita, la Sumuleu Ciuc incepe sambata. Pentru liturghia care va fi oficiata la ora 12.30, organizatorii au luat masuri pentru ca evenimentul sa se desfasoara in conditii de siguranta.

Unii dintre pelerini au pornit pe jos, de la zeci de kilometri, pentru a respecta traditia si au ajuns deja la altarul in aer liber sau urmeaza sa ajunga, inainte de a urca muntele facand o oprire la biserica franciscana, pentru a se ruga la statuia facatoare de minuni a Maicii Domnului.

La ora 10,00, Laborumul, steagul sfant al Sumuleului, va fi purtat de mai multe persoane, din fata bisericii spre altarul in aer liber din saua muntelui Sumuleu.

Liturghia de Rusalii va incepe la ora 12,30 si va fi oficiata de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, care a fost numit in aceasta functie anul trecut, de Papa Francisc.

Slujba va fi transmisa online, pe o aplicatie dedicata, pe retelele de socializare, dar si de televiziunea Duna, din Ungaria, si de Radio Maria.

Pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu caruta sau cu masinile personale. De asemenea, participantii trebuie sa poarte masca si sa respecte distanta de 1,5 metri.

Organizatorii pun la dispozitie rute de acces diferite pentru pelerini, in functie de regiunea geografica din care vin, pentru a nu se produce aglomeratie pe rutele principale, iar in saua dintre muntele Sumuleul Mare si Sumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasa, participantii vor fi repartizati pe sectoare, identificate prin culori, tot in functie de zona din care provin.

La fata locului sunt prezenti peste 150 de voluntari, care ii vor ajuta pe pelerini sa gaseasca locul amenajat pe regiuni.

Maraton al vaccinarii initiat de un calugar

Acolo va avea loc si un maraton al vaccinarii, initiat de unul dintre calugari.

Imunizarile se vor face in curtea spitalului din vecinatatea bisericii franciscane.

Vaccinarea este fara programare, cu serurile de la Pfizer si Johnson&Johnson. La Spitalul din Miercurea Ciuc vor fi asigurate garzi duble pentru a veni in sprijinul credinciosilor daca vor avea nevoie de ingrijiri medicale.

Sunt asteptati 40.000 de credinciosi

Organizatorii au emis circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind asteptat ca numarul participantilor sa fie de aproximativ 40.000 de persoane.

Totodata, pentru ca plecarea de la locul pelerinajului sa nu produca aglomeratie, dupa liturghie va fi prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii, astfel incat o parte dintre pelerini sa mai ramana o vreme in zona.

La fel ca in fiecare an, Primaria a impus restrictii de circulatie pe mai multe strazi din oras si a indicat locurile de parcare a autovehiculelor. In acest an, in ziua pelerinajului este interzisa desfasurarea oricaror acte si fapte de comert atat in zona publica (pe carosabil si pe trotuar ), cat si pe domeniul privat, atat in exterior cat si in incinta curtilor sau cladirilor de pe strazile Szek, Ion Caianu, Sumuleu Mic si Campul Mare, care vor fi folosite de pelerini pentru a ajunge la locul unde se va oficia Liturghia.

Pentru buna desfasurare a evenimentului au fost mobilizati sute de jandarmi, politisti, pompieri, echipaje SMURD si de la Serviciul de Ambulanta, salvamontisti sau voluntari de Cruce Rosie.

Anul trecut, pelerinajul obisnuit de pe muntele Sumuleu, care reunea in fiecare an peste 100.000 de oameni din intreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19, Ordinul Franciscanilor, organizator al evenimentului, rugandu-i pe pelerini sa participe la procesiune doar cu sufletul.

Slujba de Rusaliile Catolice a avut loc in catedrala franciscana de la Sumuleu Ciuc, unde se afla statuia facatoare de minuni a Maicii Domnului, accesul in interior nefiind permis.

In curtea bisericii s-au adunat totusi numerosi credinciosi, iar unii dintre ei au urcat pana in saua muntelui Sumuleu si au ascultat de acolo slujba de Rusalii, in fata altarului in aer liber, de la care nu oficia niciun preot.

Pelerinajul de la Sumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani.

In anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a incercat sa le impuna religia unitariana credinciosilor romano-catolici din scaunele secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin si oamenii spun ca doar cu ajutorul statuii facatoare de minuni au reusit sa se opuna si sa isi pastreze credinta stramoseasca.

De atunci, in fiecare an, in sambata Rusaliilor, catolicii din intreaga lume, majoritatea de limba maghiara, vin in pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Sumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Sumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasa din biserica statuia facatoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima data dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujba inchinata Fecioarei Maria si a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, asa cum face cand merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#pelerinaj, #Sumuleu Ciuc pelerinaj, #rusalii, #catolici, #icoana , #stiri sociale