Un ONG le cere primarului Chirica si ministrului Vela anularea Sarbatorilor Iasiului, implicit a pelerinajului de Sfanta Parascheva

Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 14:34
2873 citiri
Un ONG le cere primarului Chirica si ministrului Vela anularea Sarbatorilor Iasiului, implicit a pelerinajului de Sfanta Parascheva
Oameni la racla Sfintei Parscheva in 2019 FOTO Facebook Mihai Chirca

Organizatia non-guvernamentala Reset cere autoritatilor locale din Iasi, Ministerului de Interne si Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sa anuleze Sarbatorile Iasiului, implicit pelerinajul de Sfanta Parascheva, organizate in perioada 8-15 octombrie.

"Consideram ca evenimentul organizat de Primaria Municipiului Iasi impreuna cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei - Sarbatorile Iasului - in perioada 8-15 octombrie, ar trebui anulat in acest an. O astfel de sarbatoare, care presupune adunari publice mari, deplasari masive de oameni cu mijloace de transport, participari la concerte, festivaluri, procesiuni religioase, targuri etc., poate genera o explozie de noi cazuri de imbolnaviri cu Covid-19 si, drept consecinta, o supraaglomerare a unitatilor spitalicesti si, cel mai probabil, a sectiilor ATI", sustine Reset intr-o postare pe Facebook.

Comunitatea Reset sustine ca este putin probabil ca la pelerinajului la racla Sfintei Parascheva sa fie respectate cu strictete regulile sanitare si de distantare fizica.

"Consideram ca masura luata de domnul Marcel Vela, de a prelungi pelerinajul la moastele Sfintei Parascheva de la 3 la 7 zile, nu ofera suficiente asigurari ca vor putea fi evitate aglomerarile. Odata creat fluxul de credinciosi pentru accesul la racla, este putin probabil ca acestia vor respecta intrutotul masurile anuntate de Biserica in contextul acestei pandemii", a mai scris Reset.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a anuntat ca pelerinajul la moastele Sfintei Parascheva va fi prelungit anul acesta, de la trei la sapte zile. Moastele vor fi scoase de pe 8 octombrie si vor ramane acolo pana pe 15 octombrie.

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a declarat pentru G4Media.ro ca niciun reprezentant al BOR nu a instiintat institutia cu privire la decizia de a organiza pelerinajul si, mai mult, de a-l prelungi la o saptamana.

In plus, Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, a declarat, pentru publicatia dela0.ro, ca pelerinajul "e ca la o furtuna, o vezi ca vine, dar nu ai cum sa o opresti".

"Autoritatile centrale, respectiv premierul Ludovic Orban si secretarul de stat Raed Arafat, se derobeaza de responsabilitatea directa, aratand ca decizia referitoare la organizarea pelerinajului de Sfanta Parascheva va fi luata pe plan local, cu o oarecare implicare a ministrului Vela. Prin urmare, va solicitam, dle Mihai Chirica, dle Marcel Vela, IPS Teofan, sa analizati in mod serios si responsabil situatia delicata in care ne aflam, in care Romania inregistreaza zi de zi noi recorduri negative de infectari cu Covid-19, si sa dispuneti anularea Sarbatorilor Iasului. In calitate de lider comunitar, politic si spiritual, aveti ocazia sa va asumati o asemenea decizie grea, nepopulara, dar benefica si necesara pe termen mediu si lung pentru oameni", au mai scris, pe Facebook, cei de la Reset.

Autoritatile au raportat vineri, 2 octombrie 2020, 2.343 de cazuri noi de Coronavirus si 53 de decese inregistrate in ultimele 24 de ore. In sectiile de Terapie Intensiva sunt internati 571 de pacienti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Figuri din lumea interlopă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ”Stăpânul Moldovei”. Pe cine a trimis Vasluiul VIDEO
Figuri din lumea interlopă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ”Stăpânul Moldovei”. Pe cine a trimis Vasluiul VIDEO
Lumea interlopă din județul Vaslui și-a trimis reprezentanții la priveghiul celui considerat cel mai temut interlop din România, Costel Corduneanu. Printre aceștia, Ionuț Moșailov, un...
Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel Iaşi. Ce interdicții are fostul baron
Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu, a decis Curtea de Apel Iaşi. Ce interdicții are fostul baron
Curtea de Apel Iaşi a menţinut miercuri, 17 aprilie, decizia dată de Tribunalul Vaslui privind plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Hotărârea Curţii...
#Sfanta Parascheva, #pelerinaj, #racla, #moaste, #anulare, #Iasi , #stiri sociale