Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O treime din persoanele cu COVID 19 sufera de probleme psihiatrice sau neurologice ulterioare STUDIU

Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 10:45
2930 citiri
O treime din persoanele cu COVID 19 sufera de probleme psihiatrice sau neurologice ulterioare STUDIU
Riscul de a dezvolta probleme psihice este mai mare in cazul formelor grave de COVID FOTO: pixabay

O treime din persoanele care s-au vindecat dupa ce au fost infectate cu noul coronavirus au fost diagnosticate cu tulburari neurologice sau psihiatrice in primele sase luni dupa contaminare, potrivit celui mai amplu studiu realizat pana in prezent asupra bilantului problemelor de sanatate mintala al fostilor bolnavi de COVID-19, informeaza AFP.

Anxietatea (17%) si tulburarile de dispozitie (14%) au fost diagnosticate cel mai frecvent, afirma autorii acestui studiu, publicat miercuri in revista de specialitate The Lancet Psychiatry.

Incidenta afectiunilor neurologice, precum hemoragiile cerebrale (0,6%), accidentele vasculare cerebrale (AVC - 2,1%) si dementa (0,7%), a fost global mai scazuta, dar riscul a fost in general mai ridicat in randul pacientilor care au avut forme grave de COVID-19.

Desi riscul la nivel individual pentru cele mai multe dintre aceste tulburari neurologice si psihiatrice este mic, efectul sau poate fi "considerabil" pentru sistemele de sanatate din cauza amplorii pandemiei, a declarat Paul Harrison, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, principalul autor al studiului.

Riscul de a dezvolta afectiuni neurologice este mai ridicat la persoanele care au facut forma grave de COVID 19

Analizand dosarele medicale in format electronic ale unui grup de 236.379 de pacienti care au avut COVID-19, autorii cercetarii au constatat ca 34% dintre acele persoane au primit un diagnostic de boala neurologica sau psihiatrica in primele sase luni dupa infectare.Pentru 13% dintre aceste persoane, a fost vorba despre primul lor diagnostic neurologic sau psihiatric.

Riscul de a dezvolta astfel de afectiuni pe termen lung este crescut la pacientii spitalizati cu forme severe de COVID-19. Astfel, 46% dintre pacientii internati la reanimare au primit un diagnostic de tulburari neurologice sau psihiatrice in primele sase luni dupa infectare. Aproape 7% dintre pacientii care au fost la reanimare au suferit ulterior un AVC, 2,7% o hemoragie cerebrala si aproape 2% au dezvoltat dementa. In comparatie, aceste procente au fost de 1,3%, 0,3%, respectiv 0,4% in grupul persoanelor care nu au fost spitalizate.

Impactul COVID 19 asupra organismului ar putea dura multi ani

Cercetatorii au examinat totodata datele medicale obtinute de la peste 100.000 de pacienti care au avut gripa si cele obtinute de la peste 236.000 de pacienti diagnosticati cu infectii respiratorii.

Riscul unor diagnostice neurologice sau psihiatrice a fost, in ansamblu, cu 44% mai mare dupa COVID-19 decat dupa gripa si cu 16% mai mare decat dupa o infectie a cailor respiratorii.

"Din pacate, un numar important de tulburari identificate in acest studiu au tendinta de a fi cronice sau recurente, putem deci sa anticipam ca impactul COVID-19 ar putea sa dureze timp de multi ani", a scris Jonathan Rogers, profesor la University College London (UCL), intr-un comentariu publicat in The Lancet Psychiatry.

Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Vedeta baschetului feminin american Brittney Griner a dezvăluit, marţi, că a intenţionat să se sinucidă pe durata celor nouă luni de închisoare petrecute în Rusia în 2022, informează...
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
#Covid 19, #psihiatrie, #probleme , #stiri sociale