Guvernul a adoptat ordonanța anti-plastic. Ce produse de unică folosință devin interzise în România

Miercuri, 25 August 2021, ora 10:26
8596 citiri
Guvernul a adoptat ordonanța anti-plastic. Ce produse de unică folosință devin interzise în România
Deșeurile din plastic au devin un pericol uriaș pentru sănătatea planetei FOTO Hepta

Executivul a adoptat în ședința de Guvern de miercuri, 25 august, un proiect de ordonanță privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, pentru a transpune o directivă europeană în legislația națională.

În nota de fundamentare se arată că obiectivele actului normativ sunt de a preveni şi de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic şi asupra sănătăţii umane, precum şi de a promova tranziţia la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne.

Schimbările preconizate vizează, între altele:

"- prevenirea generării de deşeuri şi scăderea cantităţii de deşeuri din plastic de unică utilizare, îmbunătăţind astfel calitatea mediului, în mod special a ecosistemului marin Marea Neagră;

- utilizarea de către consumatori a alternativelor la produsele din plastic de unică folosinţă, durabile/care nu conţin plastic;

- reducerea consumului de pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; interzicerea introducerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile".

Printre produsele care vor dispărea de pe piață se numără: bețișoare pentru urechi, tacâmuri, farfurii, paie pentru băuturi sau filtre din plastic pentru tutun.

În aceeaşi şedinţă, Executivul a aprobat, printr-o ordonanţă de modificare a OG nr.43/2000, înfiinţarea Comisiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor în Domeniul Arheologiei, organism fără personalitate juridică ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii.

Ce alte acte normative figurează pe agendă

Pe agenda şedinţei figurează şi două memorandumuri privind acordarea unor ajutoare de stat pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19 şi cauzate direct de această pandemie Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători" S.A. şi Societăţii Comerciale "Compania Naţională de transporturi aeriene române - TAROM" S.A.

Nu în ultimul rând, Executivul ar urma să aprobe, potrivit unui anunţ recent al premierului Florin Cîţu, şi actul normativ privind Planul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#executiv, #sedinta de guvern, #plasticm antiplastic, #produse plastic interzise , #stiri sociale
Comentarii
Poza BaronulRed
BaronulRed
rank 4
Poza CH-TroudQ
CH-TroudQ
rank 5
In DIRECT la realitatea.net -GAFELE GUVERNUlui penal