Cum s-a schimbat profilul turiștilor în pandemie: locațiile de vacanță preferate de cuplurile în vârstă au devenit alegerile tinerilor

Marti, 17 August 2021, ora 23:30
2901 citiri
Cum s-a schimbat profilul turiștilor în pandemie: locațiile de vacanță preferate de cuplurile în vârstă au devenit alegerile tinerilor
Tinerii au cea mai mare mobilitate la nivel internațional/ FOTO Pixabay

Pandemia a produs o schimbare a piramidei vârstelor în cazul turiștilor care aleg să își facă vacanțele peste hotare.

Frica de a se infecta cu noul coronavirus a făcut ca mare parte din turiștii aflați în categoria de vârstă 50 - 60 de ani să renunțe la vacanțele în străinătate și să le prefere pe cele din țara în care trăiesc.

În schimb, mobilitatea tinerilor a crescut foarte mult, atrage atenția Ionuț Nache, INAQ Consulting.

"Toate capitalele sunt extrem de pustii. Circulă tinerii foarte mult, de aici și schimbarea de medie de vârstă și de tip de turist, în general, peste tot. În Creta, de pildă, mergeau cuplurile de vârstă medie, mature, care aveau o anumită deschidere, se cazau în hoteluri mai scumpe și erau dispuse la cheltuieli mari. Acum, date fiind prețurile mici și la avioane și la cazare, Creta e plină de tineret care, da, a profitat de această situație. Însă ei bani mulți nu au și, atunci, consumația este la un alt nivel", a explicat pentru Ziare.com Ionuț Nache.

Potrivit acestuia, dacă s-a văzut o oarecare creștere în turism în perioada de vară, toamna va veni cel mai probabil cu o restrângere a activității pe fondul înmulțirii cazurilor de COVID-19.

Turismul, printre cele mai afectate sectoare

Un studiu recent făcut de Comisia Europeană arăta că turismul a fost unul dintre domeniile grav lovite de pandemie. Printre cele mai afectate țări au fost cele care făceau turism, ceea ce a dus la pierderea a 40% din locurile de muncă.

Doar la nivelul anului 2020, cererea pentru turism internațional a scăzut cu 70%, ceea ce a dus și la piederi masive pentru companii, inclusiv pentru cele de transport aerian. Sosirile de turiști în Europa au scăzut cu 68% în anul menționat, comparativ cu anul 2019.

Turismul de proximitate, pe val

De altfel, un scenariu al Comisiei Europene arată că turismul internațional își va reveni lent, abia prin 2025, criza de față fiind cea mai de amploare pentru industria turismului. Companiile susțin că sunt șanse mari de disponibilizări și în 2022.

Prăbușirea turismului la nivel internațional din cauza pandemiei de coronavirus ar putea cauza pierderi de peste 4 trilioane de dolari din PIB-ul mondial pentru anii 2020 și 2021, potrivit United Nations Conference on Trade and Development (UNCTD).

O consecință a scăderii cererii turismului la nivel internațional a reprezentat-o însă creșterea turismului de proximitate, totuși interesul pentru activitățile în afara casei fiind variate de la țară la țară, conchid experții.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
#turism, #turism international, #turisti cu bani, #mobilitate, #turism in pandemie , #stiri sociale