Ministrul Mediului a anuntat cand va incepe programul Rabla pentru electrocasnice

Joi, 24 Decembrie 2020, ora 12:09
3614 citiri
Ministrul Mediului a anuntat cand va incepe programul Rabla pentru electrocasnice

Programul Rabla pentru electrocasnice va incepe in cursul lunii ianuarie, dupa ce aplicatia informatica va fi remediata, iar bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat, a declarat, joi, 24 decembrie, noul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

El a preluat joi mandatul de la predecesorul sau, Mircea Fechet, ocazie cu care a fost intrebat de jurnalisti cand estimeaza ca va fi reluat acest program.

"Programul (Rabla pentru eletrocasnice - n.r.) din pacate a pornit cu stangul. Pentru a avea siguranta functionarii sistemului informatic, nu putem porni zilele acestea, ci in cursul lunii ianuarie, cand vom avea si bugetul AFM. Trebuie sa avem siguranta ca este sigur", a spus Tanczos.

La randul sau, Mircea Fechet a explicat ce s-a intamplat cu aplicatia.

"Am discutat luni de zile de acest program, dar aplicatia informatica, atunci cand a fost pusa testelor de utilizare intensa, zeci de mii de utilizatori simultan, pur si simplu nu a functionat, au existat deficiente in arhitectura aplicatiei. Este obiectul unui contract de prestari servicii intre AFM si o societate comerciala", a sustinut Fechet.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului si STS sunt in proces de remediere a acestor deficiente.

"Suntem intr-un stadiu avansat, 40.000 de utilizatori simultan permite acum, dar trebuie sa fim 100% sigur ca aplicatia va functiona. Nu am vrut sa riscam sa facem ministerul de ras a doua oara", a spus fostul ministru.

Acesta s-a referit si la programul de garantie-returnare, care este pe circuitul interministerial de avizare.

"Suntem la stadiul in care am trimis catre ministerele avizatoare Horatarea de Guvern ce urmeaza sa fie adoptata intr-o sedinta ulterioara. Asteptam eventuale observatii ale ministerelor", a spus Fechet.

Referitor la acest proiect, Tanczos a adaugat: "Este un pas urias inainte si speram sa il finalizam cat mai repede".

Fechet a mai aratat ca Ministerul Mediului a demarat, la SEAP, licitatia pentru senzorii de masurare a calitatii aerului, domeniu unde Romania are grave probleme, iar pe 18 ianuarie vor fi deschise ofertele.

"Rabla Plus a avut un foarte mare succes in acest an, practic anul 2020 este anul autoturismelor electrice. Cu un buget consistent, 200 de milioane de lei, am reusit sa avem pe strazile Romaniei un numar mai mare de masini electrice decat in toti anii trecuti", a completat Fechet.

El s-a referit si la programul privind iluminatul stradal cu leduri, unde s-au inscris 1.000 de primarii.

Citeste si:
Ministrul Mediului liniștește populația: ”Nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România”
Ministrul Mediului liniștește populația: ”Nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat asigurări miercuri, 10 august, că, de la începutul războiului, nu s-a înregistrat o creștere a nivelului radiațiilor în Ucraina sau în țara...
Semnal de alarmă tras de ministrul Mediului privind deșertificarea României: ”Este nevoie de intervenţie serioasă”
Semnal de alarmă tras de ministrul Mediului privind deșertificarea României: ”Este nevoie de intervenţie serioasă”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a avertizat marți, 9 august, că deşertificarea reprezintă un risc pentru România, mai ales în zona de sud. El a anunțat că Strategia Naţională pentru...
Comentarii