Protest al angajaților, la închiderea Termocentralei Mintia. ”Este un asasinat energetic”

Marti, 27 Iulie 2021, ora 09:09
3023 citiri
Protest al angajaților, la închiderea Termocentralei Mintia. ”Este un asasinat energetic”

Termocentrala Mintia din Deva a fost închisă, oficial, în noaptea de luni spre marţi, 26 iulie, când angajații au ieşit din ultimul şut. Mai mulţi energeticieni s-au adunat în curtea termocentralei pentru a protesta.

Printre ei a fost prezent şi liderul Sindicatului ”Solidaritatea”, Cristian Iştoc, care a declarat că închiderea acestui obiectiv este un asasinat energetic, girat de ministrul Energiei Virgil Popescu.

Mai mulţi foşti angajaţi ai Termocentralei Mintia s-au adunat în curtea acesteia, noaptea trecută, şi au aprins candele pentru a marca închiderea definitivă a acesteia.

”Este un asasinat energetic, închiderea unui colos industrial de 1275 megawati putere instalata, singurul mare producător de energie electrică din zona de nord-vest a României, odată cu închiderea acestui obiectiv au fost trimişi acasă 700 de angajaţi. Judeţul Hunedoara se va îmbogăţi astăzi cu 1500 de şomeri pentru că pe lângă cei 700 de angajaţi disponibilizaţi de la Termocentrala Mintia mai sunt încă aproximativ 700 disponibilizaţi în Valea Jiului.

Aceste concedieri au fost făcute şi girate de ministrul Energiei Virgil Popescu, de prefectul de Hunedoara care acum negociază cu o firmă de casă să aducă 50 de angajaţi înapoi care să mimeze conservarea instalaţiilor. Colegii mei pot confirma că au fost scoase de sub tensiunei nstalatiile turbinelor, cazanelor. (...) Vrem să le spunem devenilor că nu mai au alternativă pentru iarna viitoare, nu se va reuşi pornirea instalaţiilor. Vom singurul municipiu reşedinţă de judeţ care va avea şcolile închise nu din cauza pandemiei, ci din cauza frigului”, a declarat Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului ”Solidaritatea” din judeţul Hunedoara.

Încă de la începutul lunii martie, de când ultimul tren cu cărbune a ajuns la Mintia, a urmat o perioadă în care nimeni nu ştia exact viitorul acestei termocentrale. Lucrurile s-au clarificat în această vară când a urmat concedierea colectivă a tuturor angajaţilor.

Citeste si:
Posibile restricții de trafic în București. Protest al bicicliștilor: ”Vrem orașe pentru oameni”
Posibile restricții de trafic în București. Protest al bicicliștilor: ”Vrem orașe pentru oameni”
Bicicliştii din Bucureşti organizează, sâmbătă, un protest, sub sloganul ”Vrem oraşe pentru oameni”. Participanţii vor pleca într-un marş de două ore prin locuri cheie ale oraşului,...
Deputații AUR protestează pe holurile Parlamentului. George Simion anunță grevă parlamentară
Deputații AUR protestează pe holurile Parlamentului. George Simion anunță grevă parlamentară
Deputaţii AUR au protestat miercuri, pe holurile Palatului Parlamentului, cu steaguri în mâini, faţă de faptul că moţiunea de cenzură pe care au depus-o alături de USR PLUS nu a fost...
Sursa: NEWS.RO