Protest inedit al transportatorilor de marfa din Romania. Ce intentioneaza sa faca vineri impotriva "hartuirii" autoritatilor fiscale

Joi, 17 Iunie 2021, ora 09:46

   

Protest inedit al transportatorilor de marfa din Romania. Ce intentioneaza sa faca vineri impotriva "hartuirii" autoritatilor fiscale
Transportatorii de marfa din mai multe orase ale Romaniei vor circula, vineri, 18 iunie, cu viteza redusa pe cele mai importante artere din tara, protestand astfel impotriva "hartuirii" autoritatilor fiscale.


"Dupa ce a fost lasata pe cont propriu de ani de zile si a dus greul economiei pe timpul pandemiei, industria transporturilor este hartuita de autoritatile de control fiscale, care au decis reincadrarea diurnelor acordate soferilor ca venituri de natura salariala si impozitarea acestora cu impozit pe venit si contributii sociale. Controalele se efectueaza, in cele mai multe cazuri, pe ultimii cinci ani, astfel ca valoarea deciziilor de impunere rezultate se ridica la cateva milioane de euro la firmele cu parcuri in jur de 100 de camioane, depasind cu mult cifra de afaceri pe 2-3 ani a acestor firme. Cu alte cuvinte, vorbim de sume imense, pe care in majoritatea cazurilor firmele sanctionate nu au fonduri din care sa le achite", se arata intr-un comunicat al asociatiilor patronale din sector.

O alta revendicare o reprezinta eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu de care beneficiaza angajatii la stat fata de privati. Este vorba de prevederile HG 714/2018, care ofera bugetarilor posibilitatea de a deconta, fara documente justificative, 230 de lei pe noapte pentru cheltuieli de cazare.

Transportatorii de marfa sunt preocupati si de intentia actualului ministru al Transporturilor, Catalin Drula, de a introduce vinieta pe kilometru, dupa principiul "poluatorul plateste", promovata intens de Comisia Europeana de ani de zile, dar neintrodusa in practica de nicio tara europeana, ca urmare a taxelor de drum care ar creste exponential pentru transportatorii de marfuri, subliniaza comunicatul citat. Potrivit transportatorilor, aceste cresteri s-ar reflecta in preturile produselor la raft.

"In timp ce alte state est-europene cauta solutii sa mentina competitivitatea propriilor companii de transport pe piata comunitara, competitivitate redusa prin reglementarile protectioniste impuse de vest-europeni prin Pachetul Mobilitate, care va intra in vigoare complet in februarie 2022, Guvernul Romaniei se gandeste sa penalizeze suplimentar firmele romanesti prin supraimpozitare si suprataxare. Firmele de transport international contribuie masiv la reducerea deficitului balantei comerciale a Romaniei, care in 2020 a ajuns la peste 16 miliarde de euro. Astfel, pare de neinteles hotararea cu care institutiile statului roman actioneaza in directia punerii pe butuci a unui segment economic care angajeaza aproape 400.000 de oameni direct si indirect. Transportatorii romani solicita Guvernului, asadar, sa fie consultati inainte de introducerea de noi reglementari care le vizeaza activitatea, asa cum se cuvine unui sector economic care contribuie cu peste 7% la PIB-ul Romaniei", se mai arata in comunicat.In acest context, asociatiile APTE2002, Apulum Alba Iulia, ATM Bucovina, ARTRI, COTAR, FORT si UNTRR organizeaza joi o conferinta de presa in cadrul careia piata de transport anunta inceperea unor actiuni de protest.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2490 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
topor
rank 2
Zau?
Poate asa se va gandi lumea mai mult la transportul alternativ, pe calea ferata, de exemplu, care este si mai ieftin. Asa, poate ca scapam si de numarul imens de accidente rutiere!
tarfrad
rank 5
Ha, ha, ha!
Mie-mi place poza articolului!!!
Oare... de cand se circulă in Romania pe partea stangă???

Ce să le faci... Ei nu pot fi "decat" Ziare@Bizonov.ru... nu-și pot depăși condiția aceasta la momentul actual...

Comentariul imi va fi șters, imi vor lua IAR 1.000 de puncte, dar... "decat" acesta le e nivelul... de grajd!!!
darnic00
rank 5
Deci domnii Patroni ai Firmelor de Transport,
nu au nici o problema sa-si tina Soferii de TIR platiti, oficial cu Salatriul Minim pe Economie, adica Salariu acordat Femeilor de Serviciu, desi Soferii de TIR au o Pregatitre Profesionala, adica nu sunt NECALIFICATI, au pe langa Permis de Conducere, care se obtine dupa o Scolarizare si un Examen, si Atestatul Profesional, care se obtine la fel, Pregatire profesionala, plus Examen, si au si GESTIUNE, care uneori tinde spre zeci de mii de Euro, la un singur transport, dar Patronii ii platesc cu Salariul Minim. Ca sa le ramana si lor un banutz, acolo. Acum, cand vine FISCUL, si, pe buna dreptate, ar vrea sa ia impozit pe Diurne, ca si aia sunt bani, deci pot fi considerati Venituri salariale, patronii, scot tot Soferii aia cu Minimul pe Economie, in Strada! Ca aici e vorba de banii lor. Dar de banii Soferilor, de ce nu ii doare? De ce nu platesc ei, LEGAL, normal, un salariu de macar 1000 de euro, asta pe Cartea de Munca, pentru ca in Vest, salariul unui Sofer de TIR este peste 2000 de Euro, pe Cartea de Munca. Iar la noi, 300. Pai daca Pattronul din Vest poate plati LEGAL, Impozitabil, peste 2000 de euro, Patronul roman de ce nu poate plati, nici macat 1000, Patronul roman trece in Cartea de Munca a soferului vreo 250-300 de euro? Poftim?
razvanus
rank 5
poate vor reusi sa amane ce vrea Drula...
Transportatorii poate vor reusi sa anuleze sau amane taxa pe distanta parcursa cum vrea sa o impuna ministrul liberal Drula.
Sa faca greve si presiuni! Sa nu renunte! Nu face guvernul actual ce are chef!
darnic00
rank 5
Taxarea transportatorului pe Distanta parcursa
este cea mai corecta taxare posibila.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor