Ziare.com

CNA: Realitatea Plus, amendata cu 15.000 de lei pentru acuzatii fara probe formulate in campania electorala

Marti, 29 Septembrie 2020, ora 19:12

   

CNA: Realitatea Plus, amendata cu 15.000 de lei pentru acuzatii fara probe formulate in campania electorala
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a amendat, marti, Realitatea Plus cu 15.000 de lei pentru unele acuzatii neprobate formulate in campania electorala la adresa unor competitori, lipsind si punctul de vedere al celui acuzat.

"Intrunit in sedinta publica din data de 29.09.2020, Consiliul National al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare intocmite de directia de specialitate ca urmare a reclamatiilor primite si a autosesizarii, pentru modul in care a fost reflectata cea de a treia saptamana din campania electorala pentru alegerile locale din acest an (11-17.09.2020) la posturile centrale de televiziune Realitatea Plus, Romania TV si B1 TV", se arata intr-un comunicat al CNA transmis, marti, AGERPRES.

Potrivit CNA, amenda de 15.000 de lei pentru Realitatea Plus a vizat editii, din perioada 28.08 - 17.09, ale emisiunii "100% Tu decizi", in care s-au facut referiri la Neculai Ontanu fara a se tine cont de dispozitiile art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a continutului audiovizual. ("In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate si invitate sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin incercari repetate, trebuie precizat acest fapt").

"La stabilirea sanctiunii s-au avut in vedere si emisiunile "Culisele puterii" (editia din 13.09.2020) si "Jocuri de putere" (din 16.09.2020), in cadrul carora au fost incalcate dispozitiile art. 64 alin. (1) lit. a) si cele ale art. 40 alin. (1) si (2). Pentru cea de a doua emisiune s-a tinut cont si de incalcarea prevederilor art. 40 alin. (4) din Cod ('Moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acestea')", se mai arata in comunicat.

De asemenea, CNA a sanctionat cu o somatie publica postul B1 TV, pentru ca "la difuzarea unor emisiuni transmise in perioada 11-17.09.2020, nu a respectat dispozitiile art. 8 alin. (3) si nici pe cele ale art. 11 alin. (1) din Decizia CNA nr. 475/2020 privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020".

"Radiodifuzorii sunt obligati sa precizeze calitatea in care se exprima persoanele invitate in emisiuni, cum ar fi cea de candidat sau de reprezentant al acestuia; in cazul posturilor de televiziune, numele si calitatea persoanelor invitate vor fi vizibile pe ecran la momentul interventiei acestora. (...) Sondajele de opinie cu continut electoral pot fi difuzate in conditiile prevazute de art. 73 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, cu modificarile si completarile ulterioare", prevede Decizia CNA invocata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4175 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cand amenda va fi ....

...de la 150 000 de lei in sus, abia atunci televiziunile vor incepe să aibă ...un pic de bun simț ...
.
Cu cat spuneați că vand minutul de publicitate ???

 

CNA este pentru unii muma, pentru altii ciuma

.

Foarte

corect a procedat CNA-ul! Dar de ce nu e asa de corect in cazul latrinelor si rtv-ului? Respectand proportiile, astea doua ar trebui iertate doar cand dau publicitate...

 

Nici macar atunci...

Ieri rula inca publicitatea platita de Primaria Bucursti.
Probabil Firea credea ca va cistiga si ar fi trebuit sa fie in studioul Antenei pentru felicitari!
Din fericire bucurestenii au trimis-o acasa!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor