Romanii au ajuns sclavii medicamentelor dubioase din reclame. Autoritatile probeaza o indiferenta criminala: "Exista companii farmaceutice foarte agresive"

Marti, 13 Iulie 2021, ora 21:00
8728 citiri
Romanii au ajuns sclavii medicamentelor dubioase din reclame. Autoritatile probeaza o indiferenta criminala: "Exista companii farmaceutice foarte agresive"
Medicamentele sunt preferate de romani/ FOTO Pixabay

Romanii isi pun singuri viata in pericol cumparandu-si medicamente pe care le vad la televizor in diverse reclame.

Specialistii atrag atentia ca lipsa de educatie medicala dar mai ales lipsa de reglementare pe segmentul de suplimente alimentare duce la automedicatie.

Spre exemplu, medicul Vasi Radulescu avertizeaza intr-un mesaj postat pe Facebook, ca dintr-un calup de publicitate, undeva la 70% - 80% sunt reclame la suplimente alimentare.

Concret, medicul desfiinteaza reclamele, punctand ca daca cineva isi doreste sa aiba articulatii sanatoase, are nevoie sa slabeasca, nu sa ia vreun supliment in acest sens. La fel, in cazul ficatului, care are o capacitate uluitoare de regenerare, nu e nevoie de suplimente alimentare, ci de o dieta sanatoasa si foarte putin alcool, spre deloc.

De ce consuma romanii medicamente in exces

"Ceea ce se intampla e ingrijorator. De multe ori, oamenii nici nu ne mai cer parerea, zic direct ca vor un anumit medicament pe care l-au vazut la televizor. Exista companii farmaceutice care sunt foarte agresive in reclame. Romanii cumpara foarte multe suplimente si OTC-uri (medicamente fara prescriptie, acestea sunt reglementate foarte strict de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale - ANMDM, n.red.). Din cauza asta industria farma tot creste. Pentru ca tratamentele pe cronici, cu medicamente care se elibereaza de catre medic, sunt cam aceleasi, in schimb, creste foarte mult rata automedicatiei", a explicat o farmacista din Bucuresti pentru Ziare.com.

Potrivit acesteia, una dintre cauzele pentru care romanii consuma in exces medicamente pe care le vad la televizor o reprezinta timpul mare de asteptare la un consult la medic. De asemenea, pretul ridicat la clinicile private sau chiar lipsa profesionalismului unor medici care consulta superficial pacientii, duc la o neincredere a pacientului nu doar in personalul medical ci si in sistemul medical, per ansamblu.

Cele mai cautate medicamente si suplimente alimentare

"Sunt medici care au contracte cu aceste firme care vand suplimente alimentare sau OTC-uri si le recomanda pacientilor doar aceste medicamente", a explicat farmacista.

De pilda, cele mai cautate medicamente fara prescriptie sunt analgezicele, antipiretice (ibuprofen, paracetamol), produsele pentru dureri de gat sau tuse. In ultimul timp, au crescut si vazarile pe antialergice (Claritine) si sprayuri de nas (Olynth, Bixtonim). Conteaza foarte mult si zona in care e situata farmacia.

"In zonele cu multi batrani se vand ca painea calda Aspenter si Aspacardin. In cazul suplimentelor, cele de somn, pe baza de melatonina si valeriana se vand foarte bine, vitamina C sau complexul de vitamine si minerale", a mai spus farmacista.

In pandemie, comportamentul de consum a fost modificat. Astfel, romanii au cumparat mai multe cutii, de frica sa nu se termine produsele din farmacie. In consecinta, au fost situatii in care farmacistii nu au avut la dispozitie vitamina C, zinc si quercetina.

Publicitatea online, si mai periculoasa

"Si nici nu am mai avut de unde sa aducem, pentru ca se terminasera stocurile peste tot", isi aminteste farmacista.

"Ceea ce ma preocupa e mai mult publicitatea online unde nu exista niciun fel de control. Conteaza foarte mult nivelul de educatie al pacientului, sa poata face diferenta intre un produs cu substante chimice si un supliment alimentar. Nu as avea o problema daca ar fi facuta o automedicatie cu ceaiuri, ci problema apare in momentul in care se face o automedicatie cu medicamente OTC-uri, daca sunt luate la nesfarsit. Un medicament are efecte adverse, mai ales daca e consumat in exces, ajunge sa devina un drog", puncteaza si Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC).

Influentati de ceea ce vad pe sticla

Cel mai recent studiu arata ca spoturile industriei farmaceutice cumuleaza 23 de ore, pe cele 60 de canale media din Romania, iar romanii vizioneaza intr-un an milioane de reclame la medicamente, suplimente alimentare si dispozitive medicale.

"Persoanele sanatoase sunt influentate de ce vad pe sticla", au conchis specialistii.

Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#medicamente, #romani medicamente in exces, #automedicatie, #ibuprofen , #stiri sociale