Ministrul Sănătății anunță posibile restricții pentru cei nevaccinați. „Incidenţa este de sub unu la mie, dar ritmul de creştere este mai accelerat faţă de predicţiile INSP”

Luni, 30 August 2021, ora 22:55
3201 citiri
Ministrul Sănătății anunță posibile restricții pentru cei nevaccinați. „Incidenţa este de sub unu la mie, dar ritmul de creştere este mai accelerat faţă de predicţiile INSP”
Ioana Mihaila, ministrul Sanatatii FOTO Hepta

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat luni, 30 august, că incidenţa la nivel naţional este, în prezent, sub unu la mie, însă ritmul de creştere al infectărilor este mai mare decât cel estimat de specialişti în urmă cu o lună.

În aceste condiţii, se fac pregătiri pentru momentul în care incidenţa va creşte şi se discută diferite scenarii pentru ca accesul la anumite activităţi să se facă doar pe baza certificatului care atestă vaccinarea. Astfel de documente s-ar putea solicita în locuri închise aglomerate, cum sunt mall-urile, restaurantele sau barurile.

”Sunt discuţii - între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, DSU, specialiştii de la INSP – referitoare la cum vom acţiona dacă cifrele incidenţei vor creşte semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple.

Avem câteva principii de la care plecăm: important este că ne dorim să ţinem şcolile deschise cât mai mult timp posibil. Aşa cum este în ordinul comun acum, până la 6 la mie incidenţă într-o localitate (...) dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii.

Un al doilea obiectiv este să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate şi al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare care au avut de suferit anul trecut, cum este HoReCa”, a mai declarat, luni seară, la Digi 24, Ioana Mihăilă.

Certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate şi pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării

Ministrul Sănătăţii a explicat că s-a creat cadrul legal, astfel încât certificatul verde european să poată fi folosit şi la nivel naţional.

”În funcţie de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activităţi vom verifica aceste certificate, permiţând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim la activităţi cu risc mai mare de transmitere, activităţi în spaţii închise, cu aglomerări”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

Întrebată dacă se va merge la mall, de exemplu, doar cu certificatul de vaccinare, Mihăilă a afirmat: ”Da, este o variantă de lucru, aşa cum o altă variantă este ca în restaurante sau în baruri – unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este mare accesul să se facă pe baza certificatului. Aceste discuţii vot fi concretizate dacă incidenţa creşte”.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că, momentan, situaţia nu este gravă, insă numărul de cazuri creşte semnificativ.

Guvernul a adoptat, luni seară, 30 august, o ordonanţă care prevede că certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate şi pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau trecerii prin boală a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid creşte la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Covid 19, #Ioana Mihaila, #vaccinare, #certificate vaccinare, #INSP , #stiri sociale