Romania are cele mai multe mame minore din Europa. In 2018, peste 700 de copile au devenit mame inainte de a implini 15 ani

Marti, 07 Iulie 2020, ora 19:28
4570 citiri
Romania are cele mai multe mame minore din Europa. In 2018, peste 700 de copile au devenit mame inainte de a implini 15 ani
Tanara de 17 ani cu copilul ei FOTO: Facebook/Salvati copiii

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul mamelor minore. Un sfert (23%) dintre tinerele romance nasc inainte de a implini 18 ani.

In 2018 8.261 de fete cu varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani au devenit mame, iar 725 au trecut prin aceasta experenta inainte de varsta de 15 ani, potrivit informatiilor Eurostat.

Salvati Copiii Romania a realizat o ancheta sociologica din care rezulta ca mai putin de doua procente dintre tinerele mame spun ca au interactionat cu serviciile publice de asistenta sociala, informeaza RFI.

Rata foarte mare de abandon scolar

Analiza Salvati Copiii a concluzionat ca 83% dintre mamele minore nu mai frecventau scoala la momentul completarii chestionarului, iar 64% dintre acestea au abandonat scoala inainte de sarcina. Aproximativ 20% dintre gravidele si mamele minore afirma ca locuiesc in gospodaria de provenienta a partenerului, insa sub 2 procente dintre acestea sunt casatorite legal.

Aproape 70% dintre respondenti afirma ca locuiesc intr-o casa cu cel mult doua camere. Doar o treime dintre respondenti spun ca au grup sanitar in locuinta. Varsta tatalului, la nasterea copilului, in cazul mamelor minore este in medie cu apoximativ 5 ani mai ridicata, de 20.6 ani, cu valori cuprinse intre 14 si 39 de ani, iar in aproximativ 10% dintre cazuri tatal este minor.

"Fenomenul mamelor minore s-a cronicizat in Romania de-a lungul anilor, cu consecinte care privesc atat siguranta si bunastarea celor doi copii - mama adolescenta si nou-nascutul, cat si societatea in ansamblul ei. Statutul social vulnerabil al acestor mame este mostenit de copiii lor si suntem in fata unui cerc vicios pe care nu il putem depasi fara politici publice focusate si cat mai concrete", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania, pentru RFI.

"Prevenirea maternitatii timpurii si a consecintelor asociate implica atat acces la informare, inclusiv prin intermediul disciplinei Educatie pentru Sanatate, cat si imbunatatirea accesului la servicii medicale, cu precadere in zonele rurale. Avem nevoie de sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate, de politici coerente, sustenabile si fundamentate pe dovezi pentru reducerea decalajelor inregistrate de tara noastra, pentru imbunatatirea vietii copilelor condamnate la o maturizare brusca si schimbarea destinului nou-nascutilor", a spus Dr. Diana Loreta Paun, Consilier Prezidential, Departamentul Sanatate Publica, pentru sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
#Eurostat, #mame minore Romania, #copii , #stiri sociale
Comentarii