Mortalitate infantila: cauzele pentru care Romania e campioana europeana in acest clasament negru

Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 23:10
2180 citiri
Mortalitate infantila: cauzele pentru care Romania e campioana europeana in acest clasament negru
Unele mame din Romania ajung la medic abia atunci cand nasc/ FOTO Pixabay

Romania se afla pe locul al doilea in topul mortalitatii infantile, arata cel mai recent clasament intocmit de Biroul European de Statistica - European.

Asta dupa ce, timp de foarte multi ani, tara noastra era in fruntea clasamentului, din cauza conditiilor precare din maternitatile romanesti.

Concret, mortalitatea infantila este un indicator sensibil al starii de sanatate a populatiei si constituie un fenomen demografic caruia i se da o mare importanta.

Malta, fruntasa la decesele copiilor sub un an

In prezent, primul loc in topul mortalitatii infantile e ocupat de Malta, cu 6,7 decese la mia de nasteri vii, potrivit Eurostat. Romania inregistreaza 5,8 decese la mia de nasteri, fiind indeaproape urmata de Bulgaria, cu 5,6 decese inregistrate la mia de nasteri.

Slovacia si Luxemburg inregistreaza, la randul lor, rate ridicate ale mortalitatii infantile. In total, la nivelul Uniunii Europene au murit peste 14.000 de copii inainte de a implini varsta de 1 an, in 2019, an pentru care s-a facut ultima raportare.

Factorii care duc la cresterea mortalitatii infantile

Specialistii sunt de parere ca sunt mai multi factori care influenteaza aceste cifre. Avem, pe de-o parte, femeile care ajung prima oara la medic sau in maternitate abia atunci cand nasc. Astfel, preventia si educatia sunt doua componente care influenteaza indicatorul privind mortalitatea infantila.

Mare parte din acesti copii ar putea fi salvati daca s-ar face detectia precoce a nasterilor premature si daca ar exista o organizare eficienta, care sa le permita sa se nasca in maternitati dotate in mod adecvat, cu echipamente si cu personal calificat.

Intre mediul urban si mediul rural exista, de asemenea, diferente majore legate de modul in care sunt ingrijiti copiii, in categoria de mortalitate infantila intrand tot ceea ce se intampla cu un bebelus pana la varsta de un an, in eventualitatea in care se ajunge la deces.

Lipsa neonatologilor si a pediatrilor

Lipsa neonatologilor si a medicilor pediatri sunt alte motive pentru care Romania ocupa, in continuare, un loc fruntas in topul european privind mortalitatea infantila.

"Situatia maternitatilor din Romania ramane una critica si avem situatii in care medicii refuza sa primeasca prin transfer nou-nascuti cu patologii grave, care poate altfel nu pot fi salvati, pentru ca nu au unde sa ii interneze si cum sa le sustina functiile vitale. Este o drama pe care o impartasesc deopotriva parintii si medicii", a explicat Gabriela Alexandrescu, presedintele Salvati Copiii.

Bani alocati in PNRR pentru nou nascuti

Si Ministerul Sanatatii ia in calcul reducerea mortalitatii infantile in tara noastra, astfel ca a inclus in Planul National de Redresare si Rezilienta o componenta dedicata dotarii sectiilor de Terapie intensiva nou-nascuti, pentru care se vor acorda 80 de milioane de euro.

Pentru a putea vedea care sunt nevoile din maternitatile romanesti, Ministerul Sanatatii a semnat un parteneriat cu o fundatie, in asa fel incat sa planifice investitiile, o data identificate acele nevoi.

"Planuim investitiile intr-un mod in care sa ajungem acolo unde este cea mai mare nevoie", a spus Ioana Mihaila, ministrul Sanatatii.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#medic, #mortalitate infantila, #mortalitate infantila Romania, #mortalitate infantila eurostat, #Eurostat , #stiri sociale