Ziare.com

Romanii cheltuie dublu pe alimente, comparativ cu media din Uniunea Europeana. Ce procent din venituri se duce pe mancare

de Alina Toma
Luni, 28 Decembrie 2020, ora 09:01

   

Romanii cheltuie dublu pe alimente, comparativ cu media din Uniunea Europeana. Ce procent din venituri se duce pe mancare
In anul 2019, gospodariile din Uniunea Europeana au alocat, in medie, 13% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente si bauturi non-alcoolice, pe primul loc in UE fiind gospodariile din Romania care au alocat 26% din cheltuielile totale de consum pentru alimente si bauturi non-alcoolice, arata datele publicate luni de Eurostat.

Alte state membre unde alimentele au o pondere mare in cheltuielile totale de consum ale gospodariilor sunt Lituania (20,2%) si Estonia (19,3%).

In schimb, ponderea cheltuielilor pentru alimente si bauturi non-alcoolice in totalul cheltuielilor de consum este mai mica de 10% in trei state membre: Irlanda (8,6%), Luxemburg (8,9%) si Austria (9,7%).

In perioada cuprinsa intre 2009 si 2019, ponderea cheltuielilor pentru alimente si bauturi non-alcoolice in totalul cheltuielilor de consum a scazut sau a ramas stabila in majoritatea statelor membre UE, inclusiv in Romania. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Lituania (de la 25,4% din totalul cheltuielilor de consum in 2009 pana la 20,2% in 2019, adica o scadere de 5,2 puncte procentuale), urmata de Malta (scadere de 3,5 puncte procentuale) si Polonia (scadere de trei puncte procentuale).

In cazul Romaniei, ponderea cheltuielilor pentru alimente si bauturi non-alcoolice in totalul cheltuielilor de consum a scazut de la 27,3% in 2009 pana la 26% in 2019, ceea ce inseamna o scadere de 1,3 puncte procentuale.

Pe de alta parte, ponderea cheltuielilor pentru alimente si bauturi non-alcoolice in totalul cheltuielilor de consum a crescut in sapte state membre UE. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Cehia (de la 14,2% din totalul cheltuielilor de consum in 2009 pana la 15,5% in 2019, adica o crestere de 1,3 puncte procentuale), urmata de Slovacia (crestere de 1,1 puncte procentuale) si Ungaria (crestere de 0,5 puncte procentuale).

Pe ansamblu, in 2019 gospodariile din UE au cheltuit peste 956 miliarde de euro (echivalentul a 6,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru alimente si bauturi non-alcoolice. Este vorba de 13% din totalul cheltuielilor de consum si reprezinta a treia mare categorie de cheltuieli ale gospodariilor dupa cheltuielile pentru "locuinta, apa, electricitate, gaze naturale si alti combustibili", care au reprezentat 23,5% din totalul cheltuielilor de consum, si "transport" cu 13,1%.

Citeste si: Cine este barbatul suspectat c-a provocat explozia din Nashville. Barbatul a murit in deflagratie, afirma autoritatile americane
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre romani Uniunea Europeana alimente
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3657 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu cheltuie dublu, ba, matematicianule !!!!! Dublul e procentul si

aia pentru ca salariul e mic. Saracii romani cheltuie probabil o treime din ce da un occidental pe mancare, dar au salariile de zece ori mai mici. De aici iese procentul ala cu care induci tu lumea in eroare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor