Vârsta la care tinerii români pleacă de acasă. Latinii sunt mai boemi decât nordicii, preferă să stea pe banii părinților

Vineri, 13 August 2021, ora 21:50
2919 citiri
Vârsta la care tinerii români pleacă de acasă. Latinii sunt mai boemi decât nordicii, preferă să stea pe banii părinților

Tinerii români părăsesc casa părintească la aproape 28 de ani, conform celor mai recente statistici furnizate de Eurostat.

La baza acestor decizii stau o serie de factori, susțin specialiștii, care notează că primele care părăsesc căminul sunt fetele, în timp ce băieții pleacă mai târziu.

Concret, cel mai târziu dintre europeni părăsesc casa părintească croații, la 32 de ani. Pe următorul loc în clasament se situează slovacii, care pleacă din casa părinților la aproape 31 de ani.

Târziu aleg să plece din casa părintească și maltezii și italienii, precum și portughezii. Aceștia din urmă părăsesc căminul familial la vârsta de 30 de ani.

Se implică târziu în viața profesională

La pol opus se situează tinerii din Danemarca. Aceștia pleacă de acasă la aproape 21 de ani în timp ce suedezii părăsesc căminul la nici 18 ani.

Specialiștii susțin că există o serie de explicații pentru aceste decizii. De pildă, în cazul latinilor, ține și de modelul cultural, ei fiind mai boemi decât nordicii.

Așadar, se merge pe ideea că e mai simplu să stea acasă, la părinți, fără a avea vreun fel de activități. În consecință, aceşti tineri încep să se implice în viaţa profesională după 25 de ani.

Optează pentru ajutorul de șomaj

"Până atunci, unii fie copilăresc, alţii speră că mai devreme sau mai târziu va apărea locul de muncă ideal, unii şi-au ratat şansa de a intra la o instituţie de învăţământ superior şi mai încearcă. Explicaţiile sunt multe. În ţările nordice, tânărul este educat încă de la vârste fragede să înceapă să pună bazele unei activităţi profesionale, tocmai în ideea că, odată activ pe piaţa muncii, poate evolua mai uşor. La noi gândirea e complet diferită", a explicat Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră.

Un alt motiv pentru care absolvenţii preferă să stea acasă, pe banii părinţilor sau beneficiind o perioadă de ajutor de şomaj, oferit și de autoritățile române.

În Uniunea Europeană, bărbaţii au părăsit casa părintească la vârsta de 27,4 ani, iar femeile la 25,4 ani, tendință observată în toate ţările, cu excepţia Suediei, unde fetele au plecat în medie cu 0,1 ani după bărbați.

Cele mai mari diferenţe de sexe s-au înregistrat în România, unde bărbaţii au plecat la 30 ani, iar femeile la 25,5 ani, (diferenţa de 4,5 ani), urmată de Bulgaria, cu o diferenţă 4,2 ani. Suedia, Luxemburg şi Estonia au înregistrat cele mai mici decalaje dintre sexe.

Citeste si:
Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Nicolae. Printre ei, patru oameni care se numesc „Nike”
Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Nicolae. Printre ei, patru oameni care se numesc „Nike”
Este vorba despre 509.294 de bărbaţi şi 294.732 de femei, informează Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. La...
Gest istoric al Slovaciei. Guvernul își cere scuze pentru sterilizarea forțată a femeilor de etnie romă
Gest istoric al Slovaciei. Guvernul își cere scuze pentru sterilizarea forțată a femeilor de etnie romă
Guvernul Slovaciei şi-a cerut scuze oficial pentru sterilizările forţate ale femeilor de etnie romă care au avut loc de-a lungul câtorva decenii, informează joi dpa. Coaliţia de...