Ziare.com

Sarbatori religioase - 17 octombrie. Povestea Sfantului Proroc Osea

Sambata, 17 Octombrie 2020, ora 07:10

   

Sarbatori religioase - 17 octombrie. Povestea Sfantului Proroc Osea
Ortodoxe
Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul

Greco-catolice
Sf. pf. Osea; Sf. cuv. m. Andrei din Creta

Romano-catolice
Ss. Ignatiu din Antiohia, ep. m.; Osea, profet


Sfantul Proroc Osea este pomenit in calendarul crestin ortodox la 17 octombrie.

Prorocul Osea, unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament, a trait o viata indelungata, cu circa 800 de ani inainte de nasterea lui Hristos. Numele sau se talcuieste: mantuitor, pazitor sau umbritor.

Misiunea sa profetica s-a desfasurat in vremea regilor iudei Ozia, Iotam, Ahaz si Iezechia si a regelui Ieroboam din Israel.

Cartea sa profetica insumeaza paisprezece capitole si are ca subiect indepartarea poporului lui Israel de Dumnezeu si calcarea de catre israeliti a legamantului sfant prin inchinarea la idoli.

A murit la adanci batraneti si a fost ingropat cu pace in pamantul sau.

Tot astazi este pomenit Sfantul Cuvios Mucenic Andrei din Insula Creta, care a suferit moarte martirica la ordinul imparatului iconoclast Constantin al V-lea (741-775).

In secolul al VIII-lea, Biserica a fost greu tulburata de incercarea unor imparati de a inlatura cultul icoanelor, dezlantuind persecutii extrem de dure contra clericilor si a credinciosilor care le venerau.

Aceasta prigoana se numeste iconoclasm (distrugerea icoanelor) sau iconomahie (lupta contra icoanelor).

Sfantul Andrei, afland de persecutia pornita impotriva crestinilor care aparau sfintele icoane, a parasit manastirea sa si in timp ce imparatul se afla in zi de sarbatoare la Manastirea Mamant, a iesit inaintea acestuia si l-a mustrat pentru chinurile la care ii supunea pe crestini.

A fost intemnitat imediat si a fost adus de doua ori inaintea imparatului, care a incercat prin tortura sa il faca sa apostazieze de la dreapta credinta.

Pentru apararea adevarului, Sfantul Mucenic Andrei Criteanul a fost osandit la moarte si, in timp ce era tarat prin oras pana la locul primirii sentintei, un eretic i-a taiat picioarele cu o secure, iar Sfantul Cuvios Mucenic Andrei a murit pe loc. (sursa: vol. "Vietile Sfintilor"; "Istoria Bisericeasca Universala", vol. 1, Ed. Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortdoxe Romane, 1987)
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2124 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor