Proiect de ordonanta pentru scaderea pretului locuintelor ANL. Ce spune ministrul Dezvoltarii

Joi, 20 Mai 2021, ora 17:27
3683 citiri
Proiect de ordonanta pentru scaderea pretului locuintelor ANL. Ce spune ministrul Dezvoltarii
Pretul locuintelor destinate tinerilor ar urma sa scada

Un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea metodologiei de calcul a preturilor locuintelor construite prin ANL urmeaza sa fie aprobat inainte de luna iulie, pentru ca aceste locuinte sa redevina accesibile tinerilor, a declarat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltarii a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul UDMR Arad, ca anul trecut s-a inregistrat "o crestere exponentiala a pretului locuintelor (ANL - n.r.) pentru tineri, de pe o zi pe alta".

"Noi vrem sa dam mesajul ca aceste locuinte sunt construite pentru tineri. (...) Avem in vedere posibilitatea de acces a tinerilor la aceste locuinte, si atunci mecanismul pe care il propunem, si care este prevazut in actul normativ, este acela de a porni de la pretul de constructie, din care sa scadem amortizarea acestui apartament, inclusiv chiriile platite in perioada scursa, (pret - n.r.) pe care il ponderam cu un indice al localitatii", a spus Cseke Attila.

El a explicat ca in orasele mici nu trebuie sa existe preturi la locuintele ANL la fel ca in marile orase. Conform ministrului, in Arad, un apartament receptionat in 2003, de 106 metri patrati, a avut un pret de vanzare de 160.000 de lei in anul 2019, dar a urcat la 264.000 de lei in anul 2020.

"Ideea principala a acestui act normativ este sa incercam sa revenim undeva in jurul valorii anului 2019", a precizat ministrul. Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) se afla sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei

Programul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, a fost lansat de ANL in anul 2001. Locuintele sunt construite pe terenuri puse la dispozitia Agentiei de catre autoritatile publice locale, beneficiarii fiind tineri intre 18 si 35 de ani, care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinta. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primarii, care urmeaza sa intocmeasca listele de repartitii.

In prezent, locuintele pentru tineri pot fi achizitionate de chiriasi, dupa o perioada de inchiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale catre autoritatile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la institutii financiare autorizate, inclusiv cu garantia statului, sau cu achitarea integrala a pretului final din surse proprii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
Prețul astronomic cu care se închiriază o cameră cu WC-ul lângă pat: ”Dar mergeți măi flăcăi în diaspora...” FOTO
Prețul astronomic cu care se închiriază o cameră cu WC-ul lângă pat: ”Dar mergeți măi flăcăi în diaspora...” FOTO
Printr-o postare pe rețelele sociale, cunoscutul analist economic mai ales în mediul online, a atras atenția asupra prețurilor uriașe la chirie în Marea Britanie, în comparație cu...
#locuinte ANL, #pret, #scadere, #tineri, #ordonanta, #ministrul Dezvoltarii , #stiri sociale