Cele trei scenarii de evolutie a pandemiei anuntate de autoritati: toate prevad o crestere a numarului de cazuri

Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 11:49
2655 citiri
Cele trei scenarii de evolutie a pandemiei anuntate de autoritati: toate prevad o crestere a numarului de cazuri
Numarul de cazuri COVID va creste/Pixabay

Trei scenarii ale autoritatilor romane prevad o crestere constanta a numarului de cazuri de coronavirus, ajungandu-se la 8.900 de imbolnaviri zilnic, in 20 martie.

Institutul National de Sanatate Publica a realizat o analiza a evoltiei pandemiei si, pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, a stabilit trei scenarii de evolutie a situatiei epidemiologice.

1. Crestere constanta cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie

2. Crestere constanta cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie

3. Crestere constanta cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie

Scenariile - bazate pe modele matematice

"Incepand cu data de 17 februarie (la o saptamana de la reluarea cursurilor) se inregistreaza o crestere sustinuta a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evolutia indreptandu-se spre scenariul 2", a transmis INSP.

Specialistii precizeaza ca scenariile nu constituie modele matematice de evolutie, ci ipoteze de lucru.

INSP a precizat ca s-a observant o crestere a numarului de cazuri in randul grupei de varsta 0-19 ani.

"In perioada urmatoare este posibil sa se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmita infectia la persoanele adulte din aceeasi locuinta, iar acestea, in functie de varsta si comorbiditati, sa prezinte forme de boala care sa necesite spitalizare", au mai precizat specialistii.

Nu tulpina britanica va fi de vina

Acestia apreciaza ca observarea acestei cresteri a numarului de cazuri nu poate fi pusa pe seama raspandirii in comunitate a variantei de virus din Marea Britanie.

"Era de asteptat ca deschiderea scolilor va introduce un nivel sporit de mobilitate si interactiune suplimentare in cadrul comunitatilor, ceea ce va afecta situatia epidemiologica. La acestea se adauga si redeschiderea in unele zone a activitatilor operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc si cultura, precum si probabil o relaxare la nivel individual in ceea ce priveste masurile de protectie si a interactiunilor, datorata oboselii pandemice", se mai arata in raportul INSP.

Ce spune Valeriu Gheorghita

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a afirmat, marti, ca nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val al pandemiei de coronavirus care, avand in vedere contagiozitatea crescuta a noii tulpini, sa aiba un impact epidemiologic ridicat.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat, la reluarea cursurilor in format fizic, ca specialistii se asteapta la o crestere a numarului de cazuri, insa aprecia ca riscul este "gestionabil".

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Covid 19, #covid romania, #coronavirus Romania, #coronavirus Europa , #stiri sociale