Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Seful CNCD: Exista romani discriminati in Harghita si Covasna

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 23:37
3565 citiri
Seful CNCD: Exista romani discriminati in Harghita si Covasna
Foto: Arhiva

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, de la UDMR, a vorbit, vineri seara, despre cazuri de discriminare a etnicilor romani Din judetele Harghita si Covasna, dar si despre hocheistul roman batut de colegii maghiari sau extremistul Csibi Barna.

"Exista cazuri de discriminre a romanilor in Harghita-Covasna, le tratam, aplicam sanctiuni", a spus Asztalos, la TVR Info.

"Acolo unde au existat discriminari ale romanilor, nu pe criteriu de etnie, ci de limba - acolo unde au fost solicitata limba maghiara desi nu se cerea - pentru un tractorist, de exemplu, am aplicat sanctiuni.

Avem cetateni care nu traiesc in Harghita, Covasna, unii din Oltenia sau de la Madrid si verifica mot-a-mot, daca sunt traduse corect actele - am verificat si am cerut schimbarea. A manipula pe aceste subiecte si a incerca sa le utilizam in discursul public si politic nu mi se pare corect.

(...) Am castigat un proces cu primarul de Targu Mures, Dorin Florea, care a refuzat sa raspunda scrisorii unui cetatean scrisa in limba maghiara. ICCJ ne-a dat dreptate. Am dat doar avertisment in acest caz", a mai spus Asztalos.

Hocheistul batut - multa manipulare

Csaba Asztalos a vorbit si despre cazul hocheistului roman de la nationala sub 16 ani care a fost batut de colegii sai maghiari, chiar de ziua nationala a Romaniei, spunand ca acest caz nu e reprezentativ pentru relatiile romano-maghiare.

"Trebuie tratat ca un caz special, nu se refera la relatiile romano-maghiare din Romania. O parte a media, atunci cand o parte face apel la persoane politice sau sunt persoane de opinie care sunt cunoscuti ca a fi extremisti, e foarte clar ca avem de-a face cu o tenta de manipulare.

Trebuie sa fim foarte atenti cand dezbatem astfel de subiecte, am avut cazuri in care victimele au fost maghiari. Nimeni nu a mai auzit de cazul preotului romano-catolic care a fost batut de romani la Alba Iulia, ce s-a intamplat cu cei trei tineri romani care au profanat niste morminte si statui ale comunitatii maghiare si dosarul a fost tinut pana au trecut termenele de prescriptie?", a mai spus presedintele CNCD.

"Am simtit presiuni asupra CNCD, ca de ce nu facem nimic. Noi ne-am autosesizat chiar din acea zi (...) au fost elemente de manipulare. Am intrat la o televiziune si am fost intrebat daca sunt roman si maghiar - nu inteleg de ce trebuie sa dau teste de patriotism. Sunt cetatean maghiar, nu inteleg de ce ar fi trebuit sa fiu mai putin patriot", a adaugat el.

Csibi Barna - sanctionat de CNCD, tratat incorect de Blejnar

Asztalos a vorbit si despre extremistul Csibi Barna, care a spanzurat o papusa cu chipul lui Avram Iancu, spunand ca i-a condamnat actiunea si ca l-a mai amendat in trecut, dar ca seful acestuia, directorul ANAF, Sorin Blejnar a incitat la manipulare, cand l-a mutat chiar in orasul lui Avram Iancu.

"Csibi Barna e un caz de patinare. In ce priveste fapta domnului Csibi Barna, am condamnat public in privinta gestului si am mai informat ca l-am mai sanctionat pe Csibi Barna pentru fapte antisemite. Ce i s-a intamplat domnului Csibi Barna prin acea delegare e la fel de iresponsabil.

Incita in momentul in care il trimite in localitatea de nastere a lui Avram Iancu si acei oameni ies in strada (...) Cei care se afla in functii publice trebuie sa se gandeasca de trei ori", s-a mai aratat de parere seful CNCD.

El a aratat cu degetul si spre manipularile comise de mai multe televiziuni in momentul in care au vorbit despre Csibi Barna.

"Sa am o dezbatere asupra limbii materne si sa am in spate imaginea lui Csibi Barna e o manipulare. Interesul de audienta nu justifica astfel de abordari lipsite de etica pentru ca cineva trebuie sa gestioneze aceste tensiuni pe care le genereaza", s-a mai aratat Asztalos de parere.

Seful CNCD a vorbit si despre discriminarea rromilor, dand ca exemplu Cluj sau Baia Mare, in ultimul caz vorbind despre zidul construit de primarul Catalin Chereches.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CNCD discriminare Harghita Covasna, #romani discriminati Harghita Covasna , #stiri sociale