Semimaraton de solidaritate: Sute de oameni au alergat pentru bolnavii incurabili si copiii nascuti prematur

Luni, 13 Mai 2019, ora 16:35
2116 citiri
Semimaraton de solidaritate: Sute de oameni au alergat pentru bolnavii incurabili si copiii nascuti prematur
Foto: captura video

Bucurestiul a fost la finalul saptamanii trecute locul de desfasurare a unui semimaraton la care au alergat mii de participanti. Unele dintre cele mai numeroase echipe au fost cele ale Hospice Casa Sperantei si Salvati Copiii.

Sutele de oameni care au alergat pentru aceste ONG-uri au ajutat la strangerea a aproape 100.000 de euro, bani ce inseamna tratament gratuit pentru copiii si adultii care infrunta un diagnostic incurabil, oferit de cei de la Hospice, sau o sansa la viata pentru prematuri, cauza pe care si-au asumat-o cei de la Salvati Copiii si care, cu banii stransi, vor dota Maternitatea Spitalului Universitar Bucuresti cu un ventilator neonatal performant.

320 de zile de internare, 390 de vizite la domiciliu si 1.000 de participari pentru bolnavii incurabili

Hospice Casa Sperantei a strans, cu ajutorul sponsorilor, partenerilor, donatorilor si al alergatorilor, peste 300.000 de lei (peste 60.0000 de euro - n.red.) in cadrul evenimentului sportiv. Cu aceasta suma, poate fi asigurat gratuit pentru pacientii adulti si copii care sufera de boli incurabile 320 de zile de internare in spitalele organizatiei, 390 de vizite la domiciliul pacientilor si 1.000 de participari in centrele de zi ale fundatiei.

Fie ca vorbim de cursa populara, de cea individuala, de stafeta, de semimaratonul de 21 de km sau de cursa copiilor, in total, 800 de alergatori #TeamHOSPICE au facut pasi mari pentru speranta, in weekend, pentru copiii si adultii aflati in grija HOSPICE.

Lor li se adauga sutele de donatori care i-au sustinut pe conturile de galantom, pacientii care au paticipat la cursa populara, angajatii HOSPICE, zecile de voluntari, sponsorii, partenerii si prietenii fundatiei.

Doi copii in scaun cu rotile au fost prezenti si ei la start, pentru a demonstra ca nicio linie de finis nu e imposibil de trecut, atunci cand ai prieteni aproape. Anuta si Cipri, pacienti HOSPICE, au facut echipa cu Tudor Coltan si Ciprian Rogojan la cursa persoanelor cu dizabilitati.

De asemenea, din #TeamHOSPICE au facut parte #Eroinele: 40 de paciente HOSPICE - femei curajoase, care infrunta sau au infruntat cancerul, au alergat la cursa de 3 km, antrenate de Ciprian Marica si motivate de Dorian Popa.

"Ne bucuram sa vedem cum intreaga comunitate TeamHOSPICE creste de la an la an, cum oameni buni vin sa ne cunoasca si apoi ne devin prieteni. Ce s-a intamplat acest weekend a fost mai mult decat un semimaraton, a insemnat o poveste despre implicare, solidaritate si bucurie, in cele mai frumoase forme. Le multumesc din inima tuturor celor care au alergat, au donat, au sustinut Team HOSPICE si cauza ingrijirii paliative. Generozitatea lor se traduce in ingrijire paliativa gratuita pentru copiii si adultii care infrunta un diagnostic incurabil", a declarat Mirela Nemtanu, director executiv al HOSPICE Casa Sperantei.

"Contra cronometru, pentru timpul lor!" Ziare.com a participat la Bucharest Half Marathon

Cursa pentru viata a prematurilor

Si echipa Salvati Copiii se mareste de la an la an, oamenii vazand cum implicarea lor se traduce concret in vieti salvate.

Cei 520 de alergatori la Bucharest Half Marathon din echipa Salvati Copiii au reusit sa stranga 35.000 euro pentru dotarea Maternitatii Spitalului Universitar Bucuresti cu un ventilator neonatal performant.

"Solidaritatea este un capital social esential, pe care Salvati Copiii il converteste in sansa la viata a copiilor nascuti prematur si care au nevoie de cea mai buna asistenta medicala, inca din primul minut de viata. Prematurii intra intr-o cursa pentru viata deloc usoara, dar pe care o duc la capat, daca maternitatile au aparatura medicala vitala", explica Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.

The Motans, echipa nationala de rugby Stejarii, Laura Cosoi, Sanziana Negru sunt doar cativa dintre cei pe a caror solidaritate s-a sprijinit campania Salvati Copiii.

Echipamentele medicale insuficiente vulnerabilizeaza capacitatea maternitatilor de a-i salva pe copiii nascuti prematur si cu patologii grave.

In maternitatea de la Spitalul Universitar Bucuresti, centru multidisciplinar de referinta pentru regiune, se nasc anual aproximativ 400 de prematuri, dintre care o medie de 150 au greutati si varste de gestatie foarte mici. Aici ajung cazuri din intreaga tara, pentru ingrijiri medicale avansate, ceea ce explica rata crescuta de nasteri premature, de 13-14%, fata de 8,4%, media nationala.

Astfel, numai in 2018, numarul de nasteri premature a fost de 436, fata de 390 in 2017 si 369 in 2016, dintre care 261 de cazuri au avut nevoie de terapie intensiva, acestia fiind copiii care nu ar fi supravietuit fara ajutorul echipamentelor medicale.

"Orice nou-nascut prematur cu greutatea sub 1.500-2.000 de grame are nevoie de un incubator, pentru prevenirea hipotermiei ce poate avea consecinte fatale. Din cauza imaturitatii pulmonare si cerebrale, prima respiratie este intarziata sau absenta, iar oxigenarea se realizeaza deficitar in absenta interventiei medicale; aparatele de ventilatie asigura supravietuirea din primele clipe de viata si conduc la reducerea complicatiilor si sechelelor tardive", explica Adriana Dan, medic primar neonatolog, sef Sectie Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Conform celor mai recente date statistice oferite de Eurostat, peste 17.000 de prematuri se nasc anual in tara noastra.

In ultimii sapte ani, Salvati Copiii Romania a investit in dotarea a 88 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 41 de judete ale tarii cu 515 echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 42.000 de copii. In 2019, 115 de aparate vor ajunge la alte 49 de maternitati, in valoare de peste 1.000.000 de euro.

Citește și:
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...