Sfaturi pentru achizitia de jucarii. La ce sa fie atenti parintii atunci cand cumpara cadouri celor mici de 1 iunie

Duminica, 30 Mai 2021, ora 09:05
1754 citiri
Sfaturi pentru achizitia de jucarii. La ce sa fie atenti parintii atunci cand cumpara cadouri celor mici de 1 iunie
Parintii trebuie sa tina cont de o serie de sfaturi/ FOTO Pixabay

Directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Paul Anghel, a transmis, duminica, recomandari pentru cumpararea de jucarii inainte de Ziua Copilului in care atrage atentia asupra aspectelor care trebuie urmarite pentru a oferi un cadou care sa reprezinte un pericol.

"Ziua de 1 iunie este o ocazie de a oferi copiilor un cadou practic, atractiv si util, care sa aduca zambete pe chipurile lor pentru ca toti copii se bucura daca primesc o jucarie noua. Dar daca vreti sa daruiti o jucarie care sa nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoasta, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi", a scris, duminica, pe Facebook, Paul Anghel.

Acesta a enumerat lucrurile la care trebuie sa fie atenti cumparatorii de jucarii:

- achizitionati jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (FACTURA, BON FISCAL,...etc), de care va fi neaparat nevoie in caz de reclamatie;

- alegeti intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale. Jucariile trebuie sa fie insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata care ajuta la alegerea jucariei;

- trebuie sa stiti ca jucariile care nu sunt destinate unui grupe de varsta specifice pot sufoca, intoxica sau rani copiii;

- verificati daca jucariile au marcate pe corpul lor, intr-un mod vizibil, lizibil si durabil, elemente precum coordonatele producatorului si/sau importatorului (numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati ); numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supozitia ca jucaria este sigura.

Daca jucariile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau intr-un document care insoteste jucaria.

- verificati existenta instructiunilor de utilizare si a avertismentelor specifice, insotite de indicatii privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu in limba romana; sa respecte intocmai aceste instructiuni si precautii.

Directorul general al ANPC a transmis ca orice reclamatie legata de o jucarie achizitionata trebuie semnalata mai intai vanzatorului de la care a fost cumparata si, in caz de nesolutionare, structurii teritoriale a ANPC.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#jucarii, #achizitie, #paul anghel, #anpc , #stiri sociale