„Vaccinarea agravează infecţia cu tulpina Delta”, ştire falsificată difuzată la Antena 3, demontată de cercetătorul Octavian Jurma

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 16:03
6048 citiri
„Vaccinarea agravează infecţia cu tulpina Delta”, ştire falsificată difuzată la Antena 3, demontată de cercetătorul Octavian Jurma
Sectie ATI la Spitalul Militar Carol Davila FOTO Facebook/ Spitalul Carol Davila

Cercetătorul Octavian Jurma a demontat, pe pagina sa oficială de Facebook, o „ştire falsificată”, discutată la o emisiune de pe postul de stiri Antena 3.

În emisiunea de la Antena 3 era prezentant trunchiat un articol din revista „Lancet” care ar demonstra că „vaccinarea agravează infecţia”. Ştirea falsificală „dă iluzia că se compara infecţia Delta la vaccinaţi cu infecţia Delta la nevaccinaţi. De fapt articolul compara infecţia Delta la vaccinaţi cu infecţia cu tulpina ancestrala Wuhan la nevaccinaţi”, explică cercetătorul Octavian Jurma.

„Pierdem războiul cu pandemia din cauza cozilor de topor care promoveza infectările şi a celor ar trebui să le oprească, dar le ignoră”, a scris cercetatorul.

Acesta este de părere că pentru marea miscare negationista, folosul personal e mai important decat moartea celor vulnerabili iar la finalul postari a adaugat că refuzul de folosi pasaportul verde pentru a segrega populatia vaccinata (nu doar in Romănia) de cea nevaccinata ne va costa apariţia variantelor rezistente la vaccin si încî un val epidemic.

"Să vă dau un exemplu. Azi la o emisiune TV negationistă cu doamna dr. negaţionist Monica Pop invitat de onoare, mare ştire mare BREAKING NEWS: Un articol aflat în preprint la Lancet demonstrează că, citez din ştirea prezentată la TV:

"Încărcătura virală în infecţiile de străpungere (breakthrough) la persoanele vaccinate şi infectate cu tulpina Delta a fost de 251 de ori mai mare decât în cazul celor infectaţi şi nevaccinati!"

Doamna Pop e revoltată că ni se ascunde adevărul despre vaccinul care e mai periculos decât infecţia, doamna Măria Grapini, o alta negationistă e revoltata că de ce facem vaccin dacă un test e mai ieftin.

Mie îmi fierbe sângele de nervi, vorbesc singur cu televizorul şi caut repede titlul articolului înainte să îmi pleznească o vena. Găsesc articiolul şi evident mă liniştesc, oamenii au făcut un studiu şi l-au publicat cu buna credinţă alaturi de concluzia:

"Încărcătură virala în infecţiile de străpungere (breakthrough) cu tulpina Delta a fost de 251 de ori mai mare decât în cazul celor infectaţi cu vechile variante în perioada Martie-Aprilie 2020!"

Este ştirea prezentată în emisiune falsa? Nu! Este o ştire falsificată printr-o operaţie de chirurgie memetica similară cu tehnica CRISPR din genetică. Chiar dacă autorii articolului nu menţionează infectările la vaccinaţi, infecţiile breakthrough sunt implicit în rândul persoanelor vaccinate.

Tot implicit este că cei infectaţi în primul val sunt nevaccinati, pentru că nu exista încă vaccin, deci autorii falsului au citit cu atenţie articolul pentru a face completările necesare pentru a face mai explicită concluzia autorilor.

Operaţiunea de falsificare a ştirii este făcută tot cu mare atenţie prin excizia explicita a unei precizări foarte importante: "infectaţi cu vechile variante în perioada Martie-Aprilie 2020!" pe care au înlocuit-o cu "infectaţi şi nevaccinati!" În urma acestei modificări concluzia implicita este: "vaccinarea agravează infecţia" pentru că dă iluzia că se compara infecţia Delta la vaccinaţi cu infecţia Delta la nevaccinati.

De fapt articolul compara infecţia Delta la vaccinaţi cu infecţia cu tulpina ancestrala Wuhan la nevaccinati. Comparaţia din urma nu este însă ştire pentru că deja a fost amplu raportat că cei infectaţi cu Delta au încărcături virale similare indiferent de starea lor de vaccinare, deci toţi cei infectaţi cu Delta (indiferent daca sunt vaccinaţi sau nu) au o încărcătură virala de până la 1000 de ori mai mare decât cei infectaţi cu vechile variante.

Faptul că vaccinul are o eficienta foarte mare împotrivă tulpinii ancestrale pentru care a fost făcut şi este mai puţin eficent pe Delta e normal. Să nu uitam că nivelul ridicat de protecţie fata de Delta a fost o surpriza plăcuta de imunitate încrucişată, dar în nici un caz garantata de producători sau medici. Dimpotrivă toţi ne aşteptam să fie nevoie de un rapel dedicat Delta tomana asta şi poate că ar fi fost nevoie de unul (vedeţi la final).

E un caz de studiu la facultatea de jurnalism, dar evident că nimeni din studio nu avea competenta necesara să facă o operaţie de asemenea rafinament. Toţi erau de fapt suficient de incompetenţi încât să creadă o concluzie evident stridenta pentru cei familiari cu biologia pandemiei. Discutam aici de un fals suficient de sofisticat să treacă că ştire valida la o televiziune cu înclinaţii negationiste. Este deci făcut de profesionişti foarte bine pregătiţi, posibil cu resurse statale sau puternic comerciale în spate. De fapt acest fals a fost suficient de sofisticat că domana Grapini să nu îl înţeleagă. Pur şi simplu e un fals dedicat unei anumite categorii profesionale (medici, jurnalişti, etc) Sunt tot mai des expus la astfel de ştiri care extrem de simplu de înţeles dar mult mai greu de dezamorsat în timp real la televiziune când nu ai timpul necesar să faci genul asta de munca de investigaţie.

În general aceste ştiri infectează uşor şi sunt dificil de dezamorsat. Sunt zeci, poate sute de astfel de ştiri care infectează în aceasta perioada chiar minţile celor mai educaţi dintre noi. Evoluţia variantelor de ştiri false (diversificare memetica) lor este similara cu evoluţia variantelor de virus (diversificare genetica). O singura persoana vă fi uşor copleşită de avalanşă lor.

Pentru combaterea lor ar fi nevoie de un departament de apărare memetica cuplat cu CNA, astfel încât analiza şi dezminţirea acestor ştiri să se facă în timp real, chiar la televiziunile şi canalele media care le propaga“, a mai scris cercetătorul.

Citește și:
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României încasează lunar aproximativ 2.500 de euro pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetățeni din fruntea ministerelor pe care le conduc, însă nu toți trăiesc doar din...
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi...