Studiu alarmant UNICEF: 8% dintre minorii din Romania traiesc intr-o saracie lucie

Luni, 12 August 2013, ora 19:49
3996 citiri
Studiu alarmant UNICEF: 8% dintre minorii din Romania traiesc intr-o saracie lucie

Opt minori din o suta traiesc in Romania la nivelul de "saracie severa", cu mai putin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF, care a mai identificat, ca probleme ale copiilor si adolescentilor, excluziunea sociala si cele din domeniul educatiei, sanatatii si al ocuparii fortei de munca.

Din totalul minorilor care dispun de mai putin de 15 lei pe zi, 35% apartin etniei rrome, au mai precizat, luni, reprezentantii UNICEF.

"In timp ce copiii reprezinta categoria de populatie cea mai saraca din Romania, tinerii se afla pe locul al doilea", a precizat reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, cu ocazia lansarii in dezbatere publica a Strategiei Nationale pentru Tineret 2014-2020.

Potrivit reprezentantului UNICEF, saracia si excluziunea nu se refera numai la aspectul financiar, ci si la lipsa accesului la serviciile de baza. "Procentul populatiei cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani care au parasit timpuriu scoala era de 16,8% in 2008, unul dintre cele mai ridicate din Europa. Dreptul la educatie este afectat in cazul copiilor din comunitatile sarace si cele etnice, in special din zonele rurale", a mai spus Blanchet.

Si in domeniul sanatatii, realitatea referitoare la copii, adolescenti si tineri este, de asemenea, "ingrijoratoare", potrivit UNICEF. "Anul trecut, un numar de aproximativ 17.000 de fete cu varsta sub 19 ani au fost insarcinate. Consumul de alcool, fumatul si abuzul de droguri sunt in crestere. In zonele urbane, consumul asa-numitelor droguri etno-botanice ameninta sanatatea a sute de tineri si adolescenti, incluzand aici si riscul infectarii cu virusul HIV", a avertizat Sandie Blanchet.

Reprezentantul UNICEF a mai aratat, cu acelasi prilej, ca si in Romania, la fel ca in multe alte tari europene, gradul de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor reprezinta o problema. "Romania inregistreaza un numar ridicat al tinerilor care nu sunt integrati nici in educatie, nici in formare profesionala, in 2012 procentul acestora fiind de 16,8%", a precizat Blanchet.

In ciuda tuturor acestor probleme, adolescentii si tinerii reprezinta o resursa extraordinara, potrivit reprezentantului UNICEF in Romania. "Ei reprezinta o adevarata valoare, nu o povara. Dezvoltand servicii pentru ei, pentru a le da posibilitatea de dezvoltare si participare, asigurandu-le un stil de viata sanatos si o buna educatie, toate acestea reprezinta o investitie, nu o cheltuiala", a subliniat Blanchet, care a salutat lansarea Strategiei chiar de Ziua Internationala a Tineretului.

Cea mai ridicata rata a saraciei absolute, la grupa de varsta 15-19 ani

Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) a lansat luni in dezbatere publica Strategia Nationala pentru Tineret 2014-2020, scopul final fiind incluziunea sociala a tinerilor, in conditiile in care cea mai ridicata rata a saraciei absolute, 8,4 la suta, se inregistreaza la grupa de varsta 15-19 ani.

Strategia a fost lansata in dezbatere de secretarul de stat in MTS Cristian Cosmin, care a precizat ca Romania nu a mai avut un astfel de document din 2005.

Potrivit lui Cosmin, populatia tanara cu varste intre 15 si 34 de ani a scazut constant din 2001, ajungand acum la sase milioane.

Strategia in domeniul tineretului are ca obiectiv principal incluziunea tinerilor pe patru paliere - cultura si educatie non-formala, participare si voluntariat, munca si antreprenoriat, sanatate si sport.

Obiectivul general al Strategiei vizeaza sustinerea participarii active a tinerilor la viata economica, sociala, culturala si politica a tarii, asigurand oportunitati egale de acces la educatie, ocupare si conditii de viata decente, inclusiv pentru grupurile vulnerabile, pornind de la faptul ca rata saraciei absolute este cea mai ridicata la grupa de varsta 15-19 ani, adica 8,4 la suta.

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...