Cel mai mare studiu realizat in conditii reale confirma eficacitatea vaccinului Pfizer

Joi, 06 Mai 2021, ora 11:32
4551 citiri
Cel mai mare studiu realizat in conditii reale confirma eficacitatea vaccinului Pfizer
Analiza a vizat in principal eficacitatea vaccinului impotriva variantei britanice FOTO Pixabay.com

Vaccinul Pfizer este eficient intr-un procent de peste 95% impotriva maladiei COVID-19, insa nivelul eficacitatii sale scade semnificativ atunci cand o persoana primeste doar una dintre cele doua doze ale sale, potrivit unei cercetari stiintifice din Israel, considerata cel mai mare studiu realizat vreodata in conditii reale, informeaza AFP.

Publicat in revista medicala The Lancet, acest studiu a evidentiat "beneficiile pentru sanatatea publica ale unui program national de vaccinare", conform autorilor sai, cercetatori de la Pfizer si reprezentanti ai guvernului israelian.

Autorii studiului au dezvaluit ca in Israel, campioana tarilor care deruleaza campanii de vaccinare, acest program de imunizare "a fost motorul principal al declinului infectiilor de COVID-19".

Totusi, specialistii prefera sa ramana prudenti in ceea ce priveste generalizarea acestor concluzii pentru alte natiuni, deoarece viteza campaniilor de vaccinare si evolutia pandemiei difera de la o tara la alta, au avertizat autorii studiului.

Studiul reprezinta o versiune publicata si examinata de alti oameni de stiinta independenti ale primelor rezultate dezvaluite in luna martie de compania Pfizer si de Ministerul Sanatatii din Israel.

Cercetarea s-a bazat pe datele medicale colectate intre 24 ianuarie si 3 aprilie, perioada in care 72% dintre israelienii de peste 16 ani (aproape 5 milioane de persoane) si 90% dintre persoanele de peste 65 de ani din Israel au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech.

Analiza a vizat in principal eficacitatea vaccinului impotriva variantei britanice (denumita B.1.1.7), devenita dominanta in aceasta tara.

Studiul arata ca vaccinul Pfizer are "o eficacitate inalta" la persoanele de peste 16 ani dupa sapte zile de la administrarea celei de-a doua doze: el asigura o protectie de 95,3% impotriva infectiilor, de 97,2% impotriva spitalizarilor si de 96,7% impotriva deceselor. Aceste niveluri de protectie raman similare si la persoanele de peste 85 de ani.

Insa ele scad semnificativ atunci cand persoanele vaccinate primesc doar prima dintre cele doua doze ale serului: protectie de 57,7% impotriva infectiilor, de 75,7% impotriva spitalizarilor si de 77% impotriva deceselor in randul persoanelor de peste 16 ani.

Acest studiu "demonstreaza importanta unei vaccinari complete in randul adultilor", cu doua doze, considera autorii cercetarii. Potrivit lor, o doza unica ar putea sa ofere o protectie mai putin indelungata, in special din cauza aparitiei unor variante virale mai rezistente la vaccin.

In timpul perioadei de analiza, au existat 232.268 de infectii confirmate de COVID-19 in Israel (cu 4.481 de infectii severe si 1.113 decese) si aproape 95% dintre esantioanele testate aveau la baza varianta britanica.

Cercetatorii au subliniat ca analiza lor nu le-a permis sa studieze eficacitatea vaccinului impotriva variantei sud-africane, aflata si ea in circulatie in Israel.

In februarie, un prim studiu de mare amploare (1,2 milioane de persoane) realizat in Israel si publicat in revista NEJM a ajuns la concluzii similare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vaccin Pfizer BioNtech, #Covid 19, #pandemie coronavirus lume, #stiri social , #stiri sociale
Comentarii
Poza Porcul
Porcul
rank 1
Sa spuneti asta la toamna,cand preotimea nu va prididi sa slujeasca,
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5