Studiu: Satisfactia tinerilor fata de democratie, in declin la nivel global din cauza inegalitatilor

Marti, 20 Octombrie 2020, ora 10:18
2366 citiri
Studiu: Satisfactia tinerilor fata de democratie, in declin la nivel global din cauza inegalitatilor
FOTO: Pixabay

Tinerii sunt mai putin satisfacuti de democratie si mai dezamagiti in prezent decat in orice alta perioada a ultimului secol, mai ales in Europa, America de Nord, Africa si Australia, releva un studiu realizat de Universitatea Cambridge, preluat marti de Reuters.

'Milenialii', cum sunt cunoscuti tinerii nascuti intre 1981 si 1996, sunt mai deziluzionati decat generatia X, nascuta intre 1965 si 1981, sau asa-numitii 'Baby Boomers', nascuti intre 1944 si 1964, ori generatia interbelica (1918-1943).

'La nivel global, generatiile mai tinere nu sunt doar mai nesatisfacute de performanta democratica decat varstnicii, ci si mai nemultumite decat generatiile anterioare in etape similare de viata', arata autorii studiului.

Tabloul este pesimist in SUA, Brazilia, Mexic, Africa de Sud, Franta, Australia si Marea Britanie.

Totusi, nivelul de satisfactie al tinerilor a crescut in Germania, Coreea de Sud si in multe dintre tarile central si est-europene iesite din comunism.

Principala cauza a dezamagirii tinerilor fata de democratie este inegalitatea de avere si venituri, afirma raportul, citand statistici care arata ca milenialii reprezinta, numeric, circa un sfert din populatia Statelor Unite, insa detin doar 3% din averea totala.

La aceeasi varsta, generatia Baby Boomer detinea 21% din avere.

Autorii sugereaza ca presiunea pe care populismul o exercita asupra politicii mainstream ar putea, in realitate, sa creasca angajamentul democratic prin fortarea partidelor si a liderilor de orientare moderata sa inverseze tendinta de declin.

Studiul Centrului pentru Viitorul Democratiei al Universitatii Cambridge a fost realizat pe baza datelor culese de la peste 4,8 milioane de respondenti din 160 de tari, intre 1973 si 2000.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#studiu, #social, #democratie, #analiza, #tineri , #stiri sociale