Un studiu facut recent de catre Uniunea Europeana arata ca Romania se pozitioneaza pe un loc fruntas in topul tarilor unde cetatenii cred ca violul este justificabil, dar si ca acesta poate fi provocat de catre victima.
Eurobarometrul a fost publicat pe 25 noiembrie, pentru a coincide cu "Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor" (Orange the World), si scoate la iveala aspecte ingrijoratoare, printre care faptul ca unul din patru europeni considera ca violul poate fi justificat in anumite circumstante, in timp ce unul din cinci spune ca violenta impotriva femeilor este adesea provocata de catre victima.
De asemenea, se precizeaza ca una din trei femei din statele membre ale Uniunii Europene s-au confruntat cu violenta fizica si/sau agresiuni sexuale incepand cu varsta de 15 ani.
Ce cred romanii despre toate acestea?
Conform sondajului, 55% dintre romanii chestionati in cadrul Eurobarometrului special asupra violentei de gen cred ca exista situatii in care "contactul sexual fara consimtamant" este justificat. Cei mai multi, 30%, cred ca o astfel de situatie este aceea in care s-au consumat alcool si droguri.
De asemenea, 25% cred ca un astfel de act este justificat daca victima a purtat haine "provocatoare sau sexy" si 26% daca persoana in cauza a mers de bunavoie acasa la cineva.
Conform acestui studiu realizat in vara si ale carui concluzii au fost facute publice in noiembrie, suntem pe primul loc in Europa la justificarea violului.
Dupa Romania, din acest punct de vedere, e Ungaria, iar pe locul 3 - Bulgaria.
Cu toate acestea, cercetarea arata ca 96% dintre romani cred ca violenta domestica impotriva femeilor nu este de acceptat si ca ar trebui pedepsita prin lege.
Totusi, 23% dintre cei care au raspuns la intrebari sunt de parere ca femeile inventeaza sau exagereaza adesea cu plangerile de abuz sau viol. Mai mult, 26% spun ca violenta impotriva femeilor e adesea provocata de victima.
#PlenulPE pune intrebari Comisiei despre progresul UE in semnarea Conventiei de la Istanbul pentru combaterea violentei impotriva femeilor. pic.twitter.com/wh5bajTX7k
- Parlamentul European (@Europarl_RO) 23 noiembrie 2016
Cand vine vorba de a cere sau nu ajutor intr-o situatie de abuz, o treime dintre cei intervievati sustine ca astfel de lucruri trebuie rezolvate in familie.
In ceea ce priveste harturirea sexuala a colegilor de munca, 29% cred ca asa ceva nu ar trebui sa fie ilegal. Mai mult, 3% spun ca nu e nimic gresit in asta.
Citeste si care e tara in care jumatate dintre adolescente cred ca violenta domestica este justificata.