Medicii de la Spitalul 'Victor Babes' din Timisoara folosesc o noua terapie pentru plamanii afectati de SARS-CoV-2

Vineri, 22 Ianuarie 2021, ora 11:11
4930 citiri
Medicii de la Spitalul 'Victor Babes' din Timisoara folosesc o noua terapie pentru plamanii afectati de SARS-CoV-2
Spitalul Clinic "Victor Babes" Timisoara FOTO Facebook

Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara folosesc o noua terapie pentru bolnavii cu plamanii afectati de infectia cu virusul SARS-CoV-2, bazata pe un sistem cu flux mare de oxigen, care presupune astfel o scadere a numarului internatilor care pot ajunge in sectiile de Terapie Intensiva.

Noul tip de terapie medicala foloseste aparate cu canula nazala cu flux mare de oxigen, HFNC (high flow nasal canula), pentru pacientii cu forme moderate si severe de infectie cu noul coronavirus.

Aparatul este portabil si asigura primirea de catre pacient a unui debit de oxigen umidificat si incalzit, care poate ajunge pana la 60 de litri/minut, in comparatie cu debitul de oxigen asigurat de instalatiile standard din unitatile sanitare, care au un debit de pana la 15 litri/minut, potrivit unui comunicat al Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie "Victor Babes" din Timisoara remis, vineri, AGERPRES.

Aparate pentru pacientii cu probleme respiratorii grave

"Folosim aceste aparate la pacientii cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor reusim sa reducem ceea ce numim spatiul mort pulmonar. Prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care il primeste bolnavul este incalzit, este adus la temperatura corpului uman si este umidificat. Trebuie spus ca inclusiv tubul de transport este incalzit pentru a preveni racirea aerului si condensarea vaporilor de apa. Aceasta umidificare a aerului este foarte importanta intrucat, daca nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rau decat bine", spune medicul pneumolog Monica Marc.

Utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung in cazul pacientilor care necesita suport ventilator in urma afectarii pulmonare din cauza infectiei cu SARS-CoV-2. Prin aceasta procedura se reduce nevoia de intubatie oro-traheala, ceea inseamna o scadere a numarului de pacienti care pot ajunge in Sectia de Terapie si Anestezie Intensiva.

"Cel mai mare castig este scaderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorita canulei, este mai confortabil si mai bine tolerat decat sistemele de ventilatie noninvaziva cu masca. Totodata, riscul de dispersie a bioaerosolului in incaperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este ca putem sa ii ajutam pe colegii nostri din ATI, sa degrevam Sectia de Terapie Intensiva", a adaugat Monica Marc.

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie "Dr.Victor Babes" Timisoara a primit ca donatie trei asemenea aparate de oxigen cu canula nazala cu debit mare (HFNC) care sunt folosite in zona rosie a sectiilor de pneumologie.

Noile categorii de persoane care se pot vaccina in etapa a doua de vaccinare. Anuntul autoritatilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Spitalul Victor Babes Timisoara, #Covid 19, #plamani , #stiri sociale