Time: Lectia dureroasa a adoptiilor ratate din Romania

Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:10
4204 citiri
Time: Lectia dureroasa a adoptiilor ratate din Romania
Foto: The Time

La cei patru ani ai sai, Alina se uita cu ochii mari si plini de incredere in ochii femeii americane care vrea sa o adopte.

Mary, femeia care a vrut sa o adopte pe Alina, se gandea deja cum isi va educa fetita, in timpul numeroaselor vizite la orfelinat pe care le-a facut.

Dosarul de adoptie a fost complet, tot ce mai lipsea era semnatura prim-ministrului. Aceasta n-a mai aparut niciodata pe acel dosar, relateaza Time.

In 2001, Romania a impus restrictii adoptiilor internationale si apoi a interzis total adoptiile internationale, in 2005, pretextand coruptia din sistem.

Alina, acum in varsta de 16 ani, este unul dintre copiii lasati "de izbeliste" atunci cand Romania a interzis adoptiile internationale.

Cam aceeasi soarta ii asteapta pe sute de orfani din Rusia, care sunt in procese de adoptie initiate de cetateni americani. Aproximativ 1.000 de cazuri de adoptie sunt in dezbatere, in Rusia, in multe dintre ele potentialii parinti intalnindu-se cu copiii de ce putin trei ori.

Decizia rusilor de a interzice adoptiile americane este vazuta ca un raspuns politic la Legea Magnitsky, adoptata in SUA, menita sa puna capat abuzurilor din domeniul drepturilor omului din Rusia.

Spiritele s-au inflamat in 2010, cand o americanca si-a trimis copilul adoptat din Rusia inapoi, acuzand faptul ca micutul de sapte ani are "probleme psihice". In plus, in februarie, un baiat de trei ani a murit, la trei luni dupa ce fusese adoptat, din Rusia, de catre un cuplu de americani din Texas. Un alt copil adoptat din Rusia a murit, dupa ce tatal sau american l-a "uitat" incuiat intr-o masina. Justitia americana a calificat moartea micutului ca fiind accidentala.

In timp ce oficialii rusi au decis sistarea adoptiilor internationale, familii din Statele Unite sunt in aceeasi situatie halucinanta precum cele care au vrut sa adopte copii din Romania, in urma cu peste 10 ani.

"Inteleg ce simt familiile acestea acum. Abia dupa un an de la refuz am reusit sa ne refacem si sa pornim mai departe", spune Julie Murrell, care a vrut sa adopte o fetita de doi ani din Romania.

Dupa ce Romania a blocat dosarele de adoptie, Murell, in varsta de 52 de ani, impreuna cu sotul sau, au trimis un detectiv particular la casa asistentei maternale care o luase pe Cristina. Cei doi americani au aflat ca mai multe familii de romani au vrut sa o adopte pe fetita, una dintre ele fiind aleasa de catre asistenta maternala.

"Am crezut ca Romania va schimba legea. Acum ne dam seama ca am fost norocosi macar pentru ca povestea noastra a avut un final, am aflat ce s-a intamplat cu Cristina", mai spune femeia.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#adoptii internationale copii Romania, #adoptii internationale Rusia , #stiri sociale