Primarul din Timişoara cere ca restricţiile luate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să nu se aplice celor vaccinaţi

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 21:21
1828 citiri
Primarul din Timişoara cere ca restricţiile luate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să nu se aplice celor vaccinaţi
Dominic Fritz, primarul municipiului Timişoara FOTO Facebook/ Dominic Fritz

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, afirmă, miercuri seară, că aplicarea restricţiilor tuturor persoanelor, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate, este nedreaptă. Primarul afirmă că intrarea în carantină de noapte în week-end va afecta economia locală şi va învrăjbi oamenii.

”Nu, nu sunt de acord! Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din care nu mai fac parte, a decis că, potrivit regulilor naţionale, Timişoara trebuie să intre într-o carantină de noapte, în week-enduri. Restricţiile aplicate tuturor timişorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locală care suferă grav din cauza pandemiei şi a scumpirilor, şi învrăjbesc oamenii. În primăvară situaţia era diferită: nu aveam încă vaccinul disponibil pentru toţi”, a scris, miercuri seară, pe FAcebook, Dominic Fritz.

Primarul din Timişoara cere Guvernului, singurul decident în privinţa măsurilor, ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricţiile, în Timişoara şi peste tot în ţară.

”Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaţilor. 97% dintre cei internaţi în luna septembrie la Spitalul Victor Babeş din Timişoara sunt nevaccinaţi. Sunt un partizan al măsurilor care încurajează vaccinarea, singura care ne poate scoate, cu adevărat, din pandemie. În Timişoara s-a organizat primul maraton de vaccinare. Primăria a făcut o campanie publică pentru vaccinare, inclusiv prin panouri în oraş. Primii români care s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie au fost din Timişoara, într-un proiect pilot pus pe picioare împreună cu Ministerul Sănătăţii. Am organizat caravane şi un centru mobil de vaccinare care să imunizeze acasă persoanele care nu se pot deplasa. Am avut 13 centre de vaccinare, în toate zonele. Pe scurt, am creat condiţii ca toţi timişorenii care vor să se vaccineze să o facă”, a mai afirmat primarul.

Acesta anunţă că sunt 230.000 de persoane vaccinate complet în judeţul Timiş şi peste jumătate sunt din Timişoara.

”Nu e suficient. Cred că am fi putut sta mai bine dacă măsurile de relaxare ar fi fost corelate cu rata vaccinării. Şi cu numărul de teste, că iaraşi judeţele care iau în serios testarea sunt primele unde se impun restricţii. Este timpul să acordăm recunoaştere, prin măsuri clare, responsabilităţii individuale şi colective şi să nu-i obligăm pe cei care s-au vaccinat deja să îndure, din nou, aceleaşi restricţii”, a mai scris primarul.

Acesta afirmă că ”toată lumea ştia că va veni încă o toamnă dificilă, şi ne-am pregătit”.

”Am crescut capacitatea la ATI (nu vorbesc de ”paturi” pentru că nu patul în sine e problema, ci personalul). Programul Oxigen pentru Timişoara, prin care furnizăm concentratoare de oxigen, gratuit şi acasă, locuitorilor din întreg judeţul este, în continuare, activ. La fel şi aplicaţia Pandemic Controller care leagă Spitalul Victor Babeş de medicii de familie pentru urmărirea pacienţilor cu Covid la domiciliu. Dar acestea sunt acţiuni de ameliorare a efectelor. Singura cale să prevenim internările la ATI şi pierderea altor vieţi, prin blocarea spitalelor, este vaccinarea. Or, restricţiile generalizate, la fel ca şi relaxarea generalizată, descurajează vaccinarea”, a mai scris primarul.

Caratina de noapte va fi instituită în municipiul Timişoara din acest weekend, după ce incidenţa cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,49 la mia de locuitori, şi tot de la sfârşitul acestei săptămâni magazinele vor avea program până la ora 18.

Citește și:
Expoziția unui artist austriac, anulată de managerul Muzeului de Artă Timișoara, în contextul Schengen: "Are oarece conexiuni diplomatice"
Expoziția unui artist austriac, anulată de managerul Muzeului de Artă Timișoara, în contextul Schengen: "Are oarece conexiuni diplomatice"
Managerul Muzeului Național de Artă din Timișoara, Filip Petcu a reacționat după decizia Austriei de a vota împotriva aderării României la spațiul Schengen și a anunțat că anulează o...
Un camion care transporta mașini a luat foc în mers. Opt autoturisme s-au făcut scrum
Un camion care transporta mașini a luat foc în mers. Opt autoturisme s-au făcut scrum
Incendiul a avut loc azi noapte, în jurul orei 01:00, pe autostrada A1 pe sensul de mers Timișoara-Nădlac. Atât camionul cât și cele opt autoturisme pe care le transporta au ars în...