Cele mai dificile trasee montane din România. Locurile care fac nenumărate victime printre turiștii fără experiență

Luni, 16 August 2021, ora 03:32
19592 citiri
Cele mai dificile trasee montane din România. Locurile care fac nenumărate victime printre turiștii fără experiență
Creasta Fagarasului este unul dintre cele mai periculoase locuri/ FOTO Arhiva Ziare.com

În perioada verii, vacanța la munte poate fi o foarte bună variantă pentru cei care nu agreează aglomerația de la mare și preferă să petreacă timp de calitate în natură. Traseele montane le pot oferi o experiență unică, beneficiile fiind și ele numeroase.

O oportunitate ideală de a cunoaște mediul înconjurător din România o reprezintă traseele montane, care sunt de diferite dificultăți, adecvate fiecărei condiții fizice. Așadar, există trasee montane ușoare, medii și dificile.

Creasta Munților Făgăraș

În cazul acestora din urmă, cel mai dificil traseu montan este, de departe, Creasta Făgărașului. Acest traseu montan reprezintă o adevărată provocare pentru cei dispuși să îl facă și să se aventureze într-o asemenea expediție.

Traseul se remarcă prin dificultate ridicată date fiind urcările și coborârile, între Turnul Roșu și Cantonul Rudărița fiind o lungime de 80 de kilometri și o diferență de nivel de 5.800 de metri.

Cum se traversează creasta Munților Făgăraș

i

Traseul este marcat cu bandă roșie din apropiere de localitatea Turnul Roșu, până la Plaiul Foii, și trece prin trei dintre cele opt vârfuri care au peste 2.500 metri altitudine: respectiv Negoiu (2.535 metri), Viștea Mare (2.527 metri) și Moldoveanu (2.544 metri).

Un alt motiv care face traseul unul periculos e faptul că Creasta Făgărașului e acoperită cu zăpadă până în luna august, fiind risc de producere a avalanșei.

Date fiind temperaturile extreme din iunie și iulie, respectiv descărcările electrice și ploile torențiale, traseul nu e recomandat în această perioadă. Conform specialiștilor, perioadă ideală pentru a face acest traseu este sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie.

Alte trasee montane dificile

În Carpații Orientali există câteva trasee montane dificile, recomandate celor experimentați. Unul dintre acestea e Borsa - Vârful Petrosu - Tarnița la Cruce, fiind peste 20 de kilometri de parcurs în urcare, cu o durată de aproximativ șase-opt ore.

Un alt traseu dificil e Bușteni - Plaiul Munticelului - Poiana Costilei - Pichetul Roșu - La Prepeleac - Cabana Malaiești, care va dura vreo șase ore, timp în care va fi înconjurată o mare parte din masivul Bucegi. Traseul este de asemenea considerat a fi unul dificil, dată fiind urcarea de la 925 de metri altitudine la 1720 de metri, motiv pentru care este recomandat vara, cu echipamente speciale.

Piatra Craiului - La Lanțuri

Un alt traseu dificil este Piatra Craiului - La lanțuri, o dată cu ieșirea din pădure, necesită abilități și o formă fizică excelentă.

Pe traseu sunt porțiuni în care sunt încastrate lanțuri în rocă pentru a putea veni în ajutorul celor care vor să se aventureze pe un asemenea traseu. Conform specialiștilor însă există numeroase porțiuni de traseu care sunt instabile.

Munții Bucegi - Jepii Mici

Este un traseu dificil, cu multe victime din rândul celor neexperimentați, care se aventurează fără a avea la dispoziție echipamentul și forma fizică necesare. Traseul este prevăzut cu lanțuri, rocile sunt lucioase și facilitează alunecarea, în special pe timp de ploaie, motiv pentru care traseul le-a dat bătăi de cap de multe ori salvamontiștilor nevoiți să salveze turiștii din zonă.

Ce să ai la tine când mergi în drumeție

Echipamentul este esențial pentru o drumeție, susțin salvamontiștii. De asemenea, este esențială documentarea cu privire la traseul ce urmează să fie parcurs, precum și verificarea prognozei meteo.

Jacheta impermeabilă este esențială la munte, la fel și o haină mai groasă. Este de dorit ca hainele să fie din fibre sintetice și nu din bumbac, dat fiind faptul că acesta din urmă se usucă mai greu.

În rucsac trebuie puse strict lucrurile esențiale, cum ar fi dulciuri și băuturi energizante, trusa de prim ajutor, lanterna, salteaua de camping, sacul de dormit și cortul, daca e necesar. Hidratarea este esențială astfel că o sticlă de apă nu trebuie să lipsească din rucsac.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#traseu montan, #trasee montane periculoase, #trasee montane dificile, #traseu , #stiri sociale