Topul greșelilor prin care consumatorii contaminează mâncarea. Cât de periculoasă e salmonela

Vineri, 10 Septembrie 2021, ora 23:16
3859 citiri
Topul greșelilor prin care consumatorii contaminează mâncarea. Cât de periculoasă e salmonela
Alimentele trebuie aranjate într-o anumită ordine în frigider FOTO Pixabay

Există o serie de manevre sau comportamente prin care mâncarea poate fi foarte ușor contaminată, atrage atenția InfoCons - Asociația pentru Protecția Consumatorilor.

Organizația atrage atenția asupra celor mai importante erori care sunt făcute des de consumatori, erori de pe urma cărora au de suferit: fie că fac indigestie, fie că se infectează cu diferite bacterii și ajung la spital.

Spălatul pe mâini

Este un lucru știut faptul că igiena mâinilor este foarte importantă în momentul preparării mâncării, însă, în ciuda acestui fapt, majoritatea oamenilor nu o fac atât de des pe cât ar trebui.

Este important să te speli pe mâini înainte să începi să prepari mâncare și de fiecare dată când faci o altă sarcină. De exemplu, e important să te speli pe mâini înainte să presari sare și condimente pe pui. Nu uita să freci mâinile de fiecare dată când te speli!

Utilizarea telefonului mobil

Telefoanele mobile și tabletele au devenit o parte a majorității bucătăriilor din ziua de azi, fie pentru căutarea rețetelor, muzică sau folosirea rețelelor sociale. Problema folosirii acestor aparate este din nou legată de spălatul pe mâini.

Majoritatea oamenilor nu se spală pe mâini înainte sau după ce îl folosesc, iar bacteriile de pe aparat se pot transfera în mâncare sau viceversa.

Astfel, este recomandat să nu vă atingeți telefonul pe perioada preparării mâncării sau cel puțin să vă spălați și înainte, și după ce o faceți.

Temperatura frigiderului

Unele tipuri de bacterii cauzatoare de infecții se pot răspândi foarte repede în frigiderul dumneavoastră, în cazul în care temperatura dinăuntru nu este suficient de scăzută.

Temperatura ideală pentru frigider ar trebui să fie de 3 grade Celsius, în timp ce în congelator nu ar trebui să fie mai ridicată de -18 grade Celsius.

Animalele de companie

Acest punct se adresează în special stăpânilor de pisici, care pot fi mai problematice în timpul preparării mâncării, deoarece tind să se cațere în diferite locuri, cum ar fi pe masă sau pe dulapurile din bucătărie.

Este recomandat să nu permiteți animalelor să intre deloc în bucătărie, însă dacă acest lucru vi se pare prea crud și imposibil, încercați cel puțin să le țineți departe de suprafețele unde veți pregăti și consuma mâncarea.

Bolile de origine alimentară cauzate de bacterii

În ceea ce privește bolile de origine alimentară cauzate de bacterii acestea sunt salmonela, stafilococul, clostridium perfringens, clostridium botulinum, gastroenteritele.

Dintre acestea, salmonela este foarte periculoasă, atrag atenția specialiștii. Salmonela trăiește în intestinul oamenilor și al diferitelor animale, fiind bacteria cel mai des izolată în cazul bolilor de origine alimentară. Salmonela cauzează o infecție numită salmoneloză.

Omul se infectează direct, fie prin contactul cu un bolnav sau un purtător sănătos, fie indirect, înghițind apă contaminată de fecale sau alimente infectate crude sau insuficient preparate termic.

Salmonela produce gastroenterită care în general se manifestă la 6 - 24 de ore de la infectare, prin dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, febră și cefalee.

Cum arată un hamburger de la McDonald's ținut peste un an în frigider. ”După cum puteți vedea, salata este încă foarte verde” VIDEO
Cum arată un hamburger de la McDonald's ținut peste un an în frigider. ”După cum puteți vedea, salata este încă foarte verde” VIDEO
Britanica Naa Ajeli Tsofanye a fost surprinsă de rezultatul „experimentului” ei făcut cu un hamburger de la McDonald's. Ea a lăsat un Big Mac la frigider timp de un an și a fost uimită...
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
#alimente, #frigider, #alimente la frigider, #erori, #contaminare , #stiri sociale
Comentarii
Poza Grebla
Grebla
rank 2
Oare ursii si lupii in padure cum se descurca ?