FOTO VIDEO Transvilcan, noul drum spectaculos peste Carpati. Pe unde trece legatura rutiera intre Transilvania si Oltenia

Autor: N.G.
Vineri, 11 Decembrie 2020, ora 00:05
32864 citiri
FOTO VIDEO Transvilcan, noul drum spectaculos peste Carpati. Pe unde trece legatura rutiera intre Transilvania si Oltenia
Soseaua Transvilcan la 1600 de metri altitudine. Foto: transvilcan.ro

Transvilcan sau "Drumul lui Mihai Viteazul", cum mai este numit, face legatura intre Transilvania si Oltenia, traversand Muntii Vilcan pe directia Nord-Sud, intre localitatile Vulcan din Hunedoara si Schela din Gorj.

Traseul sau este paralel cu Defileul Jiului si are o lungime de 28 kilometri atingand altitudinea maxima de 1.621 de metri in Pasul Vilcan. Are o vechime de peste 2.000 de ani, fiind cunoscut si ca "drumul roman" datand, la fel ca si Transalpina, din timpul razboaielor daco-romane. Pe aici ar fi trecut si Mihai Viteazul, din Oltenia spre Transilvania, in drumul sau spre imparatul Imperiului Austro-Ungar pentru a-i cere sprijin.

Deocamdata Transvilcanul este asfaltat doar pe teritoriul judetului Hunedoara, intre localitatea Vulcan si Pasul Vilcan, punctul cel mai inalt al drumului. In fiecare an, in luna august, la monumentul amenajat in Pasul Vilcan au loc ceremonii de comemorare a eroilor cazuti pe aceste meleaguri in Primul Razboi Mondial. Din acele vremuri drumul mai este cunoscut si sub numele de "Drumul Neamtului".

Portiunea de drum de la Pasul Vilcan pana la Schela este neasfaltata si nu poate fi parcursa decat cu masini 4x4. Sunt promisiuni ca si autoritatile din Gorj vor demara in viitor lucrarile de asfaltare spre Pasul Vilcan. Drumul strabate muntii prin locuri de o deosibita frumusete, clasandu-se pe primele locuri intre soselele montane din Romania, alaturi de Transfagarasan si Transalpina.

Traseul Transvilcanului accesibil cu masina se afla intre Orasul Vulcan si Pasul Vilcan (11 km). Din Pasul Vilcan spre comuna Schela (17 km) drumul nu este asfaltat. Pentru a urca pe Transvilcan trebuie plecat din orasul Vulcan, de unde incepe ascensiunea. Desi relativ scurt, traseul nordic al Transvilcanului este unul foarte dificil avand pe alocuri si inclinatii de peste 20%. In zona de creasta, aflata intre Satiunea Pas Vilcan si Pasul Vilcan, drumul este foarte ingust fiind impracticabil pentru autocare.

"Urcarea pe Transvilcan e o placere pentru orice posesor de motocicleta, probabil si pentru soferi. Drumul e asfaltat, asfaltul e perfect, insa e mai abrupt decat orice drum pe care am mers eu pana acum. Nu e nimic periculos, nu ma refer la rape, ci la drumul propriu-zis. Serpuirile, curbele, asfaltul. Totul urca si urca brusc. Asta pentru ca se ajunge relativ repede in Pasul Vulcan, la putin peste 1600 de metri. Privelistea este spectaculoasa. Cel mai inalt punct e marcat prin niste monumente ce par construite recent, monumente inchinate eroilor din Primul Razboi Mondial", spune un turist care a urcat drumul pe motocicleta.

Drumul lui Mihai Viteazul sau Drumul Neamtului mai este cunoscut si ca Drumul Postalioanelor. In Primul Razboi Mondial, in urma declaratiei de razboi a Romaniei impotriva Austro-Ungariei de la 27 august 1916, romanii au trecut granita, ce se afla pe coama Meridionalilor, prin apropierea Pasului Vilcan, pentru a elibera Transilvania. S-au dus lupte grele intre nemti si romani pe coama versantului, transeele facute de soldati fiind vizibile si in ziua de azi. Pe vremuri era folosit de negustorii care faceau comert peste granita si de aici denumirea de "Drumul Postalioanelor".

In legatura cu trecerea lui Mihai Viteazul, in anul 1600, exista si o legenda. Astfel, inainte sa ajunga in Pasul Vilcan calul sau credincios ar fi murit din cauza efortului, in locul numit acum Poiana lui Mihai, asa ca ar fi innoptat acolo, dupa care ar fi plecat mai departe pe jos. In anul 1932, Societatea Culturala "Cultul Eroilor" din Bucuresti a hotarat ridicarea unui monument inchinat memoriei marelui voievod, reprezentand un vultur ce-si intinde aripile ocrotitoare peste Oltenia, iar la baza are un basorelief cu chipul lui Mihai si o inscriptie in cinstea lui.

Judetul Hunedoara a asfaltat partea sa in 2017, dar autoritatile din Gorj nu au reusit sa gaseasca inca finantare pentru a moderniza partea de drum care coboara spre Oltenia.

Cititi si:

Transalpina, Drumul Regelui sau Poteca Dracului. Legendele celei mai spectaculoase sosele din Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
IPJ Hunedoara a anunțat că un apel la numărul de urgenţe 112 a anunţat că pe o stradă din Orăştie, judeţul Hunedoara, a fost găsit trupul neînsufleţit al unui tânăr. Poliţiştii...
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
Alerte de vreme rea. Se anunță ploi în aproape toată țara
ANM anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, 24 aprilie, dar şi precipitaţii mixte la munte. De asemenea, meteorologii au emis un cod galben de precipitaţii...
#transvilcan, #drum, #Oltenia, #vulcan, #schela, #gorj, #Hunedoara, #munte , #stiri sociale