Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Trei asociatii condamna blamarea sau sanctionarea magistratilor care critica sistemul judiciar

Luni, 06 Iulie 2020, ora 16:06
1821 citiri
Trei asociatii condamna blamarea sau sanctionarea magistratilor care critica sistemul judiciar
Statuia Justitiei.Sursa: Pixabay

Trei asociatii ale procurorilor si judecatorilor condamna public sanctionarea ori blamarea in orice fel a magistratilor care critica intemeiat sistemul judiciar.

"Judecatorii si procurorii, mai ales membrii CSM, care vorbesc despre problemele reale ale justitiei, despre cauzele care le-au generat si despre posibilele solutii, trebuie sustinuti si incurajati sa vorbeasca, nu blamati ori sanctionati in vreun fel. Criticile nu reprezinta excese de limbaj, depasiri ale obligatiei de rezerva, ci sunt reactii necesare pentru ca doar sistemele totalitare detesta si exclud critica, promovand doar unanimitatile", se arata intr-un document semnat de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO).

Potrivit celor trei asociatii, Justitia din Romania are probleme grave si nerezolvate de multi ani, iar cei care le cunosc cel mai bine sunt cei din interiorul sistemului. Primul pas pentru rezolvarea problemelor Justitiei il constituie recunoasterea si asumarea greselilor, nu blamarea celor care le arata, sustin reprezentantii celor trei asociatii.

AMR, UNJR si AJADO au sustinut in mod constant ca orice critica solida, intemeiata pe fapte dovedite sau chiar pe indoieli rezonabile, este obligatorie si necesara, nu doar pentru sanatatea unui sistem social, ci pentru existenta insasi a democratiei.

"Apararea independentei Justitiei este rolul constitutional al Consiliului Superior al Magistraturii. Punerea in aplicare a acestuia se face prin activitatea fiecarui membru CSM, care are datoria de a spune adevarul in intregime si public despre sistemul judiciar, chiar si atunci cand acest adevar este neplacut, irita sau deranjeaza. Este ceea ce a facut judecatorul Gabriela Baltag, indeplinindu-si misiunea constitutionala. Concluzia se impune cu atat mai mult cu cat declaratia data a avut ca subiect apararea statutului magistratului, prin raportare la una dintre componentele importante ale independentei magistratului, astfel cum este consacrata si garantata de documentele internationale la care Romania este parte", mai precizeaza sursa citata.

AMR, UNJR si AJADO isi reafirma determinarea de a sustine orice magistrat, judecator ori procuror, care aduce critici intemeiate sistemului judiciar, asemenea critici fiind necesare imbunatatirii functionarii Justitiei, ca serviciu public, in interesul fiecarui cetatean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Cuprinse de euforie, cuplurile care-și organizează nunta pot deveni foarte ușor victimele unor șarlatani. Pentru că unde e rost de mulți bani, există și riscul comiterii unor fapte imorale...
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Zeci de persoane şi-au anunţat participarea la un protest programat sâmbătă, începând cu ora 19:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Organizatorii sunt nemulţumiţi de modul în care...
#Justitie, #sistemul judiciar, #dreptate , #stiri sociale