Delta Dunării, părăsită de turiști după eliminarea voucherelor de vacanță

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 06:35
3374 citiri
Delta Dunării, părăsită de turiști după eliminarea voucherelor de vacanță

Pandemia de coronavirus ne-a învățat o lecție, aceea de a fi mai prudenți cu sănătatea noastră, după ce de un an și jumătate ni se tot recomandă distanțarea fizică.

Se știe însă că în vacanțe regulile de distanțare socială sunt mai greu de realizat, astfel că românii și nu numai ei au căutat locuri oarecum mai izolate de petrecere a vacanțelor.

Din acest punct de vedere, Delta Dunării este un loc unde se pot respecta măsurile de siguranță, dar fiind mediul natural care permite această distanțare fizică.

Din păcate însă, anul acesta numărul turiștilor care au vizitat Delta Dunării a scăzut simțitor față de ani din urmă.

Conform unei analize făcute de un fost guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, principala cauză pentru care destinaţia turistică nu a fost între preferinţele turiştilor români a fost eliminarea voucherelor de vacanță.

Concret, dacă în 2019 au venit în Deltă peste 125.000 de turiști, în 2021 au reușit să ajungă acolo puțin peste 100.000 turiști.

Cătălin Ţibuleac, fost guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în prezent preşedinte al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, susține că voucherele de vacanță din anii din urmă au fost folosite de mai mult de jumătate dintre turişti care au vizitat Delta, iar eliminarea lor a dus la scăderea de care am amintit.

În lipsa lor, operatorii din turism din Delta Dunării au mizat pe turiştii care au rămas îndrăgostiţi de acest tărâm şi care au fost dispuși să-şi achite vacanţele din propriul buzunar.

O altă cauză care a îndepărtat turiștii de Deltă a fost cea a înmulțirii populației de șacali. Se apreciază că la momentul actual sunt 1.800-3.500 de exemplare de șacali iar Administraţia rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu a făcut nimic până în prezent.

Alte cauze legate de regresul turismului în această zonă unică se referă la nedecolmatarea canalelor de acces în Deltă şi a traseelor turistice, situaţia transportului fluvial prin nereglementarea regimului de viteză al şalupelor, anularea subvenţiei prin care cei care au domiciliul sau care lucrează în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Iar colac peste pupăză, lipsa de promovare a destinaţiei de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului face ca Delta Dunări să rămână pentru mulți o necunoscută.

„Dacă nu ne concentrăm și nu vom face promovare pe extern pentru a aduce turiști străini, vom avea probleme mari pentru a ajunge la nivelul anilor 2020 și 2019 în ceea ce privește turismul în Delta Dunării”, spune Cătălin Țibuleac.

Citeste si:
Cei trei turiști, căutați în Retezatul Mic de salvamontiști, găsiți după câteva ore. Unde s-au adăpostit pe timpul nopții
Cei trei turiști, căutați în Retezatul Mic de salvamontiști, găsiți după câteva ore. Unde s-au adăpostit pe timpul nopții
UPDATE ORA 12.55 Patru turişti care s-au rătăcit duminică în Retezatul Mic au fost salvaţi luni de echipele de salvamontişti trimise în căutarea lor, grupul reuşind să se adăpostească...
Avertisment pentru turiștii care vor să meagă weekendul acesta la munte. Recomandări din partea salvamontiștilor
Avertisment pentru turiștii care vor să meagă weekendul acesta la munte. Recomandări din partea salvamontiștilor
Salvamont Brașov informează turiștii care vor să meagă la munte în perioada 20-21 noiembrie 2021 că la altitudini de peste 1.500 de metri s-a depus un strat de zăpadă consistent,...