Unii europarlamentari din comisia pentru transporturi cer renuntarea cat mai rapida la ora de vara

Sambata, 27 Martie 2021, ora 03:00

   

Unii europarlamentari din comisia pentru transporturi cer renuntarea cat mai rapida la ora de vara
Cu doar o zi inainte de trecerea la ora de vara, mai multi deputati din comisia pentru transporturi si turism (TRAN) a Parlamentului European cer tarilor membre ale UE sa actioneze mai rapid conform dorintelor cetatenilor, renuntand la schimbarea orei de doua ori pe an.

Parlamentul European a votat inca din martie 2019 pentru incetarea schimbarii orei in fiecare primavara si toamna, reaminteste un comunicat al TRAN. Consiliul Uniunii nu a ajuns insa la o pozitie comuna nici dupa doi ani de la momentul respectiv.

Raportorul PE Johan Danielsson, social-democrat din Suedia, a declarat, conform comunicatului: "Este important sa ascultam cererea cetatenilor nostri de a inceta schimbarea orei; 4,6 milioane de oameni au raspuns la consultarea publica pe acest subiect, cel mai mare numar intrunit vreodata.

Este un subiect important pentru cetatenii nostri si trebuie sa le aratam cu Uniunea Europeana tine cont de preocuparile lor. Circa 20% din populatie sufera de probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. Este vorba de multe ori de grupuri sociale vulnerabile, cum ar fi copiii, batranii si bolnavii cronici. Sper intr-adevar ca tarile UE nu vor mai tergiversa si vor veni la masa negocierilor pentru a pune capat fara intarziere schimbarii orei in UE".

Cetatenii UE, in favoarea incetarii schimbarii oreiPresedinta TRAN, Karima Delli, reprezentanta a ecologistilor din Franta, a remarcat ca "84% din cetatenii UE sunt in favoarea incetarii schimbarii orei, care conform multor studii are un efect negativ asupra sanatatii omului. Este clar - schimbarea sezoniera a orei trebuie sa inceteze, iar tarile din UE trebuie sa se coordoneze intre ele pentru alegerea celei mai bune ore pentru regiunea lor. Totusi, acest lucru va fi posibil numai daca reusim sa incepem cat mai repede discutiile despre noile reguli".

Ca raspuns la mai multe initative cetatenesti, PE a cerut in februarie 2018 Comisiei Europene sa evalueze prevederile directivei privind ora de vara si daca este cazul sa propuna revizuirea actului normativ respectiv.

Pentru evaluare s-au primit 4,6 milioane de raspunsuri, din care 84% in favoarea renuntarii la schimbarea orei.

Directiva din 2019Comisia Europeana a inaintat propunerea Parlamentului, care a revizuit directiva in 2019. Pentru a fi incluse in legislatia UE, noile reguli trebuie convenite de Parlament si de ministrii din UE.

Uniunea Europeana a unificat prevederile pentru ora de vara in 1980 pentru armonizarea schimbarii orei in piata comuna, unde pana atunci practicile si orarele la nivel national erau diferite. Directiva in vigoare prevede trecerea la ora de vara in ultima duminica din martie si revenirea la ora standard in ultima duminica din octombrie.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de2975 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
strand
rank 5
O suferinta umana continua sa fie amanata
Sub conducerea mea Romania va iesi de sub Poarta EU Nu pun in discutie motivele. Romania nu e sluga altor puteri.

Ora de "vara" e rusinea Europei Niste ticalosi care slujesc fortelor raului nu fac decat sa prelungeasca aceasta stare de spirit de suspans continuu.
O rusine si o palma data intregii Europe!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor