Unii europarlamentari din comisia pentru transporturi cer renuntarea cat mai rapida la ora de vara

Autor: C.V.
Sambata, 27 Martie 2021, ora 03:00
3306 citiri
Unii europarlamentari din comisia pentru transporturi cer renuntarea cat mai rapida la ora de vara

Cu doar o zi inainte de trecerea la ora de vara, mai multi deputati din comisia pentru transporturi si turism (TRAN) a Parlamentului European cer tarilor membre ale UE sa actioneze mai rapid conform dorintelor cetatenilor, renuntand la schimbarea orei de doua ori pe an.

Parlamentul European a votat inca din martie 2019 pentru incetarea schimbarii orei in fiecare primavara si toamna, reaminteste un comunicat al TRAN. Consiliul Uniunii nu a ajuns insa la o pozitie comuna nici dupa doi ani de la momentul respectiv.

Raportorul PE Johan Danielsson, social-democrat din Suedia, a declarat, conform comunicatului: "Este important sa ascultam cererea cetatenilor nostri de a inceta schimbarea orei; 4,6 milioane de oameni au raspuns la consultarea publica pe acest subiect, cel mai mare numar intrunit vreodata.

Este un subiect important pentru cetatenii nostri si trebuie sa le aratam cu Uniunea Europeana tine cont de preocuparile lor. Circa 20% din populatie sufera de probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. Este vorba de multe ori de grupuri sociale vulnerabile, cum ar fi copiii, batranii si bolnavii cronici. Sper intr-adevar ca tarile UE nu vor mai tergiversa si vor veni la masa negocierilor pentru a pune capat fara intarziere schimbarii orei in UE".

Cetatenii UE, in favoarea incetarii schimbarii orei

Presedinta TRAN, Karima Delli, reprezentanta a ecologistilor din Franta, a remarcat ca "84% din cetatenii UE sunt in favoarea incetarii schimbarii orei, care conform multor studii are un efect negativ asupra sanatatii omului. Este clar - schimbarea sezoniera a orei trebuie sa inceteze, iar tarile din UE trebuie sa se coordoneze intre ele pentru alegerea celei mai bune ore pentru regiunea lor. Totusi, acest lucru va fi posibil numai daca reusim sa incepem cat mai repede discutiile despre noile reguli".

Ca raspuns la mai multe initative cetatenesti, PE a cerut in februarie 2018 Comisiei Europene sa evalueze prevederile directivei privind ora de vara si daca este cazul sa propuna revizuirea actului normativ respectiv.

Pentru evaluare s-au primit 4,6 milioane de raspunsuri, din care 84% in favoarea renuntarii la schimbarea orei.

Directiva din 2019

Comisia Europeana a inaintat propunerea Parlamentului, care a revizuit directiva in 2019. Pentru a fi incluse in legislatia UE, noile reguli trebuie convenite de Parlament si de ministrii din UE.

Uniunea Europeana a unificat prevederile pentru ora de vara in 1980 pentru armonizarea schimbarii orei in piata comuna, unde pana atunci practicile si orarele la nivel national erau diferite. Directiva in vigoare prevede trecerea la ora de vara in ultima duminica din martie si revenirea la ora standard in ultima duminica din octombrie.

Citeste si:
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Fostul primar al Capitalei și actual lider al PSD Bucureşti Gabriela Firea a lansat joi, 18 august, un nou atac la adresa actualului edil Nicușor Dan, afirmând că Capitala este „abandonată...
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...