Județul cu un efectiv de urși de opt ori mai mare. Ce pun la cale autoritățile după incidente soldate cu pagube majore

Vineri, 13 August 2021, ora 22:30
4347 citiri
Județul cu un efectiv de urși de opt ori mai mare. Ce pun la cale autoritățile după incidente soldate cu pagube majore
Urșii își fac tot mai des prezența FOTO Facebook/Valentin Fotea

Județul Bacău, ca de altfel și alte multe din țară, se confruntă în ultima perioadă cu o situație fără precedent legată de prezența ursului în zonele locuite de oameni.

Doar la Slănic Moldova și Cașin urșii își fac prezența aproape zilnic pe străzi, în căutare de hrană, iar de multe ori oamenii au reclamat că au rămas fără animalele din gospodării.

Autoritățile județene din Bacău trag un semnal de alarmă către responsabilii țării cu privire la numărul mare de urși din județ.

Acestea susțin că efectivul de urși din județ este de 500 de exemplare, în condițiile în care numărul optim în județ este de 61 de exemplare, adică de opt ori mai mare, lucru care nu s-a întâmplat niciodată.

Numai anul aceasta, s-au emis 38 de alerte cu privire la prezența ursului în apropiere de localități, cele mai cunoscute cazuri fiind la Slănic Moldova și Cașin. Am parcurs alături de șefii instituțiilor legislația, urmând ca săptămâna viitoare să ne reunim în format lărgit, alături de primarii din județ, administratorii fondurilor de vânătoare, medicii veterinari, pentru a stabili clar ce pași are de urmat fiecare instituție, spune prefectul Leonard Ioan Bulai.

Cum se face intervenția

Acesta susține că legislația propusă de la nivelul Ministerului Mediului, cu privire la faptul că urșii pot fi împușcați, vizează protejarea vieții umane, dar că astfel de intervenții se vor ace gradual. Mai întâi este vorba despre alungarea lor, prin diferite mijloace, tranchilizare și relocare și abia într-un final prin eutanasiere sau împușcare.

Un inconvenient este faptul că măsurile vizează doar situațiile în care ursul se află în intravilanul localității, pentru celelalte fiind aplicabilă vechea legislație.

Prefectul mai susține că fiecare localitate care a semnalat prezența ursului va avea formată o echipă de intervenție.

Săptămâna asta, urșii au făcut teroare în rândul locuitorilor din comuna Cașin. Doi urși au patrulat prin centrul comunei iar primarul localității a fost cel care a dat alarma, după ce a fost informat de stăpânul unei stâne că ursul a atacat acolo și a plecat cu o capră.

„Au venit jandarmii cu primarul, au făcut gălăgie dar era prea târziu. Capra fusese deja omorâtă. La un moment dat toți s-au retras iar soțul meu a rămas singur. Dacă revenea ursul putea sa se întâmple o tragedie”, potrivit soției proprietarului stânei.

Ursul a revenit și nopțile următoare iar autoritățile au decis să trimită în zonă o echipă operativă a jandarmeriei, pentru a preîntâmpina eventuale tragedii.

Pe 21 iulie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor care ajung în intravilanul localităților. Aceasta se va face „gradual”, iar extragerea prin împușcare este meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

Măsura vine în contextul în care atacurile urșilor au crescut, iar prezența acestora în zone populate sau în gospodării este semnalată zilnic.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Funcția la care va candida ministrul Mediului din partea PNL: ”Nu m-am născut nici la Bruxelles, nici la New York”
Funcția la care va candida ministrul Mediului din partea PNL: ”Nu m-am născut nici la Bruxelles, nici la New York”
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a fost votat sâmbătă, 23 martie, de Colegiul Director al PNL Bacău, candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean....
#ursi, #bacau, #efective, #optim , #stiri sociale