Va deveni energia în curând imposibil de plătit?

Autor: Henrik Bohme (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 26 Octombrie 2021, ora 11:15
3474 citiri

Prețurile la curent, gaz, benzină și motorină cresc tot mai mult. Și consumatorii germani se vor freca la ochi în curând când vor primi facturile. Nu se întrevede deocamdată ameliorarea situației, crede Henrik Böhme.

Puține lucruri îi irită mai tare pe germani decât prețurile ridicate la benzină și motorină. La diesel, prețurile sunt mai mari ca oricând iar la benzină urmează cât de curând să se atingă nivelul record. În curând s-ar putea împlini un vechi vis al ecologiștilor germani: un litru de benzină să coste cinci mărci. Așa un obiectiv au stabilit ei în urmă cu 23 de ani la un congres al partidului Verzilor, în încercarea de a-i face pe oameni să reducă folosirea automobilelor prin scumpirea combustibililor. Un obiectiv care i-a costat scump pe ecologiști: electoratul i-a pedepsit la urne și abia dacă au reușit atunci să treacă pragul de 5% din voturi pentru a intra în Bundestag.

Corona și prețurile ridicate

Un episod aproape uitat, dar acum Verzii se pregătesc să intre la guvernare pentru a doua oară în istoria acestei formațiuni. Contextul este oricum, dar nu optim. Pandemia nu a trecut iar efectele ei asupra economiei (pe lângă cele asupra sănătății oamenilor) sunt enorme. Prețurile mari la energie sunt o parte din acest cadru - nu doar în Germania, ci în lumea întreagă. Cauza ar fi că economia globală își revine peste tot mai repede decât se aștepta lumea, și asta în pofida pandemiei. Ceea ce generează o cerere enormă de energie. Și știm cum funcționează: cererea ridicată duce la creșterea prețurilor. Dar așa ca acum nu s-a mai văzut: doar prețul la gaz în comerțul angro s-a majorat în 2021 cu 440 de procente.

Și prețul la țiței urcă spre niveluri record și s-a dublat în interval de un an. De fapt, acestea sunt vești bune: nu pentru conducătorii auto, ci pentru restructurarea economiei în direcția reducerii poluării și atingerii așa-numitei neutralități climatice. Așa ar fi trebuit să se producă revoluția energetică: combustibilii fosili să devină atât de scumpi, încât energia regenerabilă să devină rentabilă. Atunci când energia eoliană, solară și cea pe bază de apă sunt variantele mai ieftine, se va termina de la sine cu cărbunele și gazul. Cel puțin acesta era planul - unul care nu funcționează însă, pentru că suntem departe, deocamdată, de o revoluție energetică.

Revoluția energetică - dar făcută corect!

Este valabil nu doar pentru Germania, ci pentru majoritatea țărilor. Oamenii conduc preponderent mașini alimentate cu benzină și motorină, își încălzesc casele cu ulei sau gaz, din priză vine curent electric obținut pe bază de cărbune. (China tocmai vizează reintroducerea în exploatare a 150 de mine de cărbune închise inițial.)

Mai avem în Germania din păcate și pretenția stupidă de a le arăta noi altora cum se face. Să sperăm că nimeni nu se va lua după noi în ceea ce privește revoluția energetică, așa cum am făcut-o până acum. Deoarece ea a costat până acum o căruță de bani. Și tot nu avem o arteră a curentului care să transporte energia eoliană de la Marea Nordului în sudul Republicii Federale. Cota energiilor regenerabile în consumul brut de energie reprezintă în Germania doar 17%. (În comparație, în Suedia această cotă este de 56%.)

Și pentru fiecare nouă instalație eoliană care ar urma să fie dată în folosință există, se pare, o plângere în justiție. În plus, revoluția energetică nu se poate face fără sprijinul populației. Cine vrea să conducă autoturismul, va avea de plătit serios în anii următori. Soluția ar fi să-și cumpere un automobil electric (cu sprijin de la stat). Șeful VW Diess a calculat personal că ar fi cu până la 50% mai scump să conduci o mașină cu motor pe combustie decât una cu motor electric. Și încălzirea locuinței iarna se va scumpi. Unii deja nu și-o mai pot permite. Iar dacă nu vrem ca prețul la energie să devină o unealtă de divizare a societății, atunci trebuie să găsim soluții de echilibrare a acestor slăbiciuni sociale."O protecție a climei echitabilă social" - nu are voie să rămână doar un slogan electoral, ci va fi un standard după care va fi evaluată prestația noului guvern de la Berlin.

E nevoie rapidă de energie nouă

Trebuie analizat de urgență și cu atenție dacă se mai justifică grăbirea renunțării definitive la cărbune, concomitent cu renunțarea definitivă la energia atomică în 2022: pentru a acoperi necesarul lipsă de curent electric astfel rezultat, Germania va fi nevoită să genereze noi emisii de CO2 de până la 50-70 de milioane de tone. Mai mult, Germania cumpără energie atomică din Franța, ceea ce nu este de asemenea o soluție. Ce rămâne deci de făcut?

Viitorul executiv german trebuie să implementeze ceea ce deja s-a scris în documentul de lucru adoptat la încheierea negocierilor de sondare pe marginea formării noii coaliții de guvernare - și ceea ce va deveni acum unul din aspectele-cheie la negocierile de alcătuire a noului cabinet federal: extinderea domeniului energiilor regenerabile trebuie grăbită major. Acesta este instrumentul principal prin care, pe termen lung, va fi adusă sub control criza prețurilor la energie. În caz contrar, energia va ajunge imposibil de plătit - cu consecințe imprevizibile.

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#diesel, #energie, #Eneergiewende, #benzina, #schimbari climatice , #stiri sociale