Ziare.com

Incepe vaccinarea impotriva COVID-19 in cabinetele medicilor de familie. Ce ser se administreaza

de Lavinia Ionita
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 12:15

   

Incepe vaccinarea impotriva COVID-19 in cabinetele medicilor de familie. Ce ser se administreaza
Proiectul pilot care prevede vaccinarea in cabinetele medicilor de familie a inceput, miercuri, la Timisoara.
50 de medici de familie sunt inscrisi in program, fiecare va vaccina zilnic 10 pacienti cu serul AstraZeneca.


Coordonatorul proiectului, medicul Mihai Iacob, a declarat ca au fost organizate toate sesiunile de instruire, iar in cabinetele medicilor de familie au ajuns toate materialele pentru procesul de vaccinare.

"S-au facut toate trainingurile, s-au trimis toate materialele in cabinetele medicilor de familie, am avut discutii cu colonelul Gheorghita, cu cei din Primarie, care si-au indeplinit toate atributiile, ni s-a asigurat si sponsorizarea necesara, inclusiv autoritatile locale s-au implicat. Pentru inceput, vom avea 10 pacienti pe zi, iar fiecare medic de familie din cei inscrisi in program se va organiza cum considera mai bine", a explicat medicul de familie Mihai Iacob, coordonator al proiectului pilot.

Pe liste sunt inscrise deja 100 de persoane.

In cadrul proiectului desfasurat in premiera la Timisoara, la cabinetele medicilor de familie vor ajunge si teste antigen.


De Ziua Mondiala a Sanatatii, 50 de medici de familie din judetul Timis au inceput vaccinarea in cabinetele proprii pentru pacientii inscrisi pe liste. In cabinetele medicilor de familie se administreaza vaccinul produs de AstraZeneca si sunt respectate toate masurile de siguranta si criteriile de prioritizare, a transmis CNCAV.

Vaccinarile din cabinetele medicilor de familie nu necesita programare in platforma electronica. Planificarea administrarii vaccinului este posibila in baza listei zilnice anterior intocmite, insa cu respectarea prioritizarii persoanelor aflate in lista proprie (persoane cu varste peste 65 de ani, persoane cu boli cronice/dizabilitati indiferent de varsta), dupa care pot fi vaccinate persoanele care isi exprima dorinta in acest sens.Societatea Nationala de Medicina Familiei sustine procesul de vaccinare impotriva COVID-19, insa afirma ca imunizarea in cabinetele medicilor de familie necesita "ajustarea suportului legislativ pentru a asigura flexibilitate", precum si un tarif "echitabil, calculat transparent".

"Campania de comunicare publica si educatie despre vaccin si vaccinare anti-COVID-19 trebuie sa explice pe intelesul fiecarui cetatean importanta vaccinarii rapide si masive a populatiei; sa adapteze mesajele la nevoile identificate de corpul medical si la solicitarile pacientilor nostri; (...) sa promoveze increderea in toate vaccinurile pe care statul le pune la dispozitie pentru imunizare, fara a incerca impunerea unui anumit vaccin. O astfel de impunere va determina o reactie de respingere in masa, greu de remediat in timp. (...) Reafirmam disponibilitatea medicilor de familie pentru implicare directa in procesul de vaccinare in calitate de medici care, pana in prezent, au fost si sunt principalii vaccinatori in Romania", sustin reprezentantii SNMF.


Reprezentantii medicilor de familie doresc ca distributia vaccinului sa se faca la cabinet, sa le fie asigurata logistica, sistemul de contractare sa fie simplificat, la fel programarea si raportarea, dar si sa se stabileasca unui tarif "echitabil, calculat transparent".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre vaccinare covid coronavirus
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3468 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor